Елена Йончева
на снимката: Елена Йончева

Левите хора имаме дълг – не трябва да допускаме БСП да изпадне от активната политика. Левицата трябва да е в първите редици на промяната в България. С Корнелия Нинова начело на БСП вече е напълно ясно, че това не може да се случи. Това коментира европдепутатът Елена Йончева след вчерашния изборен ден. 

Резултатите на БСП показват, че за трети път в последната година, че доверието в ръководството все повече спада. След като на 11 юли 2021 г. партията получи близо 370 000 гласа, очакванията бяха, че няма как да стане по-зле. В неделя, 14 ноември, се видя, че има – очертава се подкрепа от по-малко от 200 000 души.

Единственото правилно решение е оставка на лидера – и не, не е необходимо някой изрично да я иска. Моралният компас на всеки отговорен политик налага оставката да бъде дадена – по собствена инициатива. Няма лидер на европейска партия, който при подобен унищожителен резултат, да не си подаде оставката, каза Елена Йончева.

Позицията й е, че левите хора в България не заслужават подобно унизително отношение. Според Йончева левицата може да е първа политическа сила и това се доказва от голямата подкрепа за Румен Радев.

Елена Йончева посочи, че социалдемократите са в подем в цяла Европа. В България Корнелия Нинова превърна левицата в консервативна партия, близка до националистите и допусна тайни, а и не толкова тайни, сговори с ГЕРБ. Според нея в нейно лице никой не припознава промяната.

Евродепутатката повече от година предупреждава за опасния път, по който председателят на БСП е поела. Според нея е време тишината в БСП да бъде нарушена – „да се върнем там, където ни е силата – в открития дебат, в критичното мислене, в социалните политики и прогресивните решения“. Призовава и да не отлагаме най-важния разговор – този за дълбоката криза на лидерството, за липсата на истински леви идеи, за невъзможността да вдъхновяваме избирателите и да намираме решения на проблемите.

Това е вторият призив за оставка за деня към Корнелия Нинова. Малко по-рано това направи говорителят на служебното правителство Антон Кутев.

Председателят на партията заяви, че въпросът за оставката й не е поставян след изборите на 14 ноември.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук