Елена Йончева
на снимката: Депутатът от БСП Елена Йончева

Обвинената в пране на пари народна представителка от БСП Елена Йончева обяви в телевизионна изява, че работи по разследване за корупция, резултатите от което ще бъдат внесени в близките дни в прокуратурата. Данните й засягат министър и зам.-министър, но засега Йончева не даде повече подробности. Разследването й бе широко рекламирано от нейната партия и се очаква да бъде представено до края на тази седмица.

Пред „Нова телевизия“ Йончева подчерта, че е подавала сигнали, свързани с оградата на българо-турската граница и с незаконни практики в община Хасково, но досега това не е предизвикало реакция. Бившата журналистка се занимава още с магистралите и пътищата.

Относно обвиненията срещу нея Йончева разкри, че обжалва наложената й гаранция от 20 000 лева след обвинението в прани на пари. Според прокуратурата сумата от 645 000 лева е получена от фирма, достъп до средствата на която е имала Елена Йончева. Тази компания е саздадена от офшорка и фирма на бившата журналистка.

„Това са средства, отпуснати за закупуване на техника и за снимане на поредица от документални филми. Техниката е закупена по банков път, със съответните фактури, плащани са ДДС. Става дума за камери, за звукова техника, за техника за директни включвания, за сателитни телефони, за монтажна апаратна и са направени поредица от документални филми“, обясни Йончева.

Тя подчерта, че парите не са й дадени като възнаграждение и затова е била създадена третата фирма. Дружеството, което финансирало купуването на техниката за производството на документалните филми, трябвало да има юридически и финансов контрол. По думите на Йончева сметката е в българска банка, данъците са плащани в България, а техниката е закупена по банков път и фактурирана. Създадените филми са налични и излъчени. Йончева припомни, че вече е осъждала премиера Борисов и ГЕРБ за клевета.

Според червения депутат подобни обвинения целят „да бъдат сплашени всички, които решат, че могат да говорят за безобразията в тази държава – всеки, който реши, че може да даде гласност на грабежа, който се извършва вече 10 години“.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!