Европейската агенция по лекарствата, хакери,

EMA обяви всички странични реакции към трите ваксини, прилагани в Европа и чакащи одобрение по време на публично обсъждане по процесите на одобряване и мониторинг на безопасността на препаратите.

Беше констатирано, че до момента всички одобрени ваксини имат положително съотношение на ползите и рисковете, а до голяма степен разликите в данните за ефикасността им се дължат на критериите и методиките на провеждане на различните клинични проучвания.

От въвеждането си в употреба до днешна дата статистиката за одобрените в ЕС ваксини показва колко такива са поставени и какъв е делът на нежеланите реакции към всяка от ваксините:

При 42 млн дози COMIRNATY (Pfizer/BioNTech) са докладвани 94 303 случаина странични ефекти. Това са едва 0,22% странични ефекти от всички поставени дози. 

При 2.6 млн дози Moderna Covid Vaccine – 4550. Това са едва 0,17% странични ефекти от всички поставени дози. 

При 9.2 млн. дози ChAdOx1-S (AstraZeneca/OxfordUniversity) – 28 042. Това са едва 0,3% странични ефекти от всички поставени дози. 

Засега е налична достатъчно информация, че ваксините предлагат защита от тежко протичане срещу британския вариант (B.1.1.7). Защитата от умерено протичане срещу варианта от Южна Африка може да варира значително в зависимост от разглежданата ваксина и са нужни още данни. Няма налична информация за ефекта върху бразилския вариант P.1.

За медицинската общност и регулаторните органи все още остават въпроси без отговор. В процес на изследване са няколко важни теми, които вълнуват населението у нас и в Европа – необходими ли са 2 дози за хора с анамнеза за COVID-19 или 1 доза е достатъчна; какви са интервалите между дозите и
възможно ли е повишаване на имунитета с различни ваксини.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!