Брюксел

Великобритания и Европейският съюз се споразумяха за нов пакт за сътрудничество в областта на финансовите услуги в петък, който почти осигурява повторното свързване на лондонското Сити с блока след Брекзит, предава Reuters.

„Трябва да се предприемат официални стъпки и от двете страни, преди да може да бъде подписан Меморандумът за разбирателство, но се очаква това да бъде направено експедитивно“, се казва в изявление на британското Mинистерство на финансите.

След като бъде подписан, Меморандумът за разбирателство ще създаде рамката за доброволно сътрудничество във финансовите услуги чрез създаване на Съвместен форум за финансово регулиране между Обединеното кралство и ЕС, заяви Mинистерството.

Брюксел акцентира, че Меморандумът за разбирателство няма автоматично да доведе до достъп до финансовите пазари за британските фирми, след като пълното напускане на страната от блока на 31 декември остави лондонското Сити до голяма степен откъснато от ЕС. През януари над шест милиарда евро дневна търговия с акции напуснаха Лондон в посока към Амстердам, заедно с други финансови активи.

Споразумението е подобно на това, което блокът вече има със Съединените щати за организиране на редовни, неформални и необвързващи срещи на финансовите регулатори, за да обсъждат нови правила и да изглаждат всякакви разногласия.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук