ЕМА

Европейските регулатори очакват до началото на ноември да вземат решение дали ваксината за COVID-19 на BioNTech/Pfizer да се използва върху деца на 5 години, съобщава „Политико“.

Членовете на Европейската агенция по лекарствата заявиха пред репортери, че очакват BioNTech/Pfizer да предостави данни от педиатрични изпитвания в началото на октомври и ще отнеме приблизително четири седмици, за да се направи препоръка, освен ако агенцията не се нуждае от повече информация.

Moderna трябва да представи данните си месец по-късно в началото на ноември.

BioNTech/Pfizer публикува прессъобщение по-рано тази седмица, в което се казва, че две по-малки дози ваксина при деца между 5 и 11 години се оказват сравними с отговора, наблюдаван от две пълни дози при тийнейджъри.

Експертите обаче критикуват компаниите, че не са публикували пълните данни за ваксината тази седмица и че са включили твърде малко деца в изпитванията.

Агенцията също така повтори, че може да се обмисли трета доза ваксина за уязвими групи от населението, особено хора с отслабена имунна система.

Фъргюс Суини, ръководител на клиничните изпитвания на EMA, повтори, че страните са в състояние да вземат решения въз основа на индивидуалните си ситуации с коронавируса.

„Страните трябва да вземат предвид по-широкия обхват на различните вълни на болестта, различните ваксини, които имат на разположение, и как искат да защитят членовете на своята общественост“, каза той.

Освен ваксините, агенцията заяви, че трябва да изпълни целта на Комисията да вземе решение за пет потенциални терапии срещу COVID-19 до края на годината.

Има четири терапии с моноколонални антитела в „зрял етап на оценка“, които могат да бъдат одобрени до края на октомври или началото на ноември, каза Марко Кавалери, ръководител на стратегията за ваксиниране на EMA.

Три имуномодулиращи агента, които се разглеждат, ще бъдат обсъдени през октомври.

Ще има ли трета доза ваксина срещу COVID-19 у нас?

България е на път да разреши третата бустерна доза срещу COVID-19 за определени групи от хора. Очаква се заповедта да излезе днес (24.09.2021г.)

Днес директорът на ВМА проф. Венцислав Мутафчийски си постави третата доза от ваксината срещу COVID-19.

Това стана ясно от съобщение във Фейсбук страницата на болницата.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук