Еманюел Макрон
На снимката: Френският президент Еманюел Макрон

Френският президент Еманюел Макрон заяви, че има „неопровержимо доказателство“ за това, че режимът на Башар Асад е използвал химическо оръжие. „Време е да избираме“, заяви той по време на телевизионно интервю за френската телевизия TF1.

„Имаме доказателство, че химически вещества са били използвани, и са били използвани именно от режима на Асад” заяви Макрон.

Президентът допълни, че е поддържал ежедневен контакт с американския си колега, за да решат как да отговорят на атаката в Дума. „Време е да изберем, когато отсъждаме, дали да бъдем най-полезни или най-ефективни“.

Макрон, според който използването на химическо оръжие в Дума е пресякло „червената линия“, смята, че Сирия трябва да премахне „режима, който е способен да използва химически оръжия“. Той, обаче, подчерта, че би желал да се избегне ескалация на напрежението.

„Франция в никакъв случай няма да позволи ескалация на напрежението или каквото и да е действие, което може да навреди на регионалната стабилност. Но и не можем да допуснем управлението на режим, който смята, че може да се гаври с международните закони по най-ужасния начин“ – заяви той.

В интервюто си държавният глава подчерта, че Франция ще продължи да противодейства на тероризма до неговото изкореняване. Той отбеляза, че една от главните цели на Франция в Сирия е „борбата с тероризма, в това число и в рамките на международните усилия“.

„Ние сме представени в международната коалиция, която води борба против терористичната групировка „Ислямска държава – каза Макрон – Това е нашата главна задача и ние ще вървим докрай в изпълнението й с коалицията“.

Друга важна цел за Париж, по думите на президента, е гарантиране на спазването на международното право в Сирия. Според него Версай никога няма да допусне ескалация на положението в Сирия и поставя като своя основна цел осигуряването на максимална стабилност в региона. Макрон отбеляза, че „днешният свят е хаотичен, и това е неприемливо“.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук