Емил Димитров
на снимката: министър Емил Димитров

Има ВиК, които въпреки трудностите работят великолепно, а има и такива, които са в изгодна позиция, но заради лошото управление са пред фалит. Това съобщи пред БТВ министърът на околната среда и водите Емил Димитров.

„Има ВиК, които работят великолепно, и са с изключително добри показатели и малки загуби. Управителите им работят чудесно. Става въпрос за дружествата във Враца, Габрово, Бургас, Стара Загора. С тези хора бих се радвал да работя. Във Враца от 33 километра получават вода, обаче загубите са изключително минимални, и се справят.

В Дупница, Перник, Сливен – това са ВиК-тата, които трябва да са най-печелившите в България, а те са пред фалит. Язовирът им е на един километър от града, имат довеждащ водопровод, и пускат мрежата. Обаче те са във фалит“, уточни Димитров.

Язовир Белмекен започва да се пълни. Когато в Перник преди два месеца спряха безотчетното подаване на водата, което години наред е текло, за да покрие загубите в Радомир по мрежата, всички попитаха защо е отивала вода натам? Към момента е важно да има вода за Перник.

Димитров коментира и проблемите с водопроводите по морето и как това би могло да се отрази на летния сезон.

„Непрекъснато ме питат ще спасим ли летния сезон на морето – да, с вода ще го спасим, там няма проблем с водата. А какво правим с канализацията по морето? На единия кмет тръбите са на плажа, друг кмет пуска отходни води на плажа, за да го отрови, понеже не му харлесва концесията, на трети кмет от няколко месеца канализацията му изтича в морето. И като дойде лятото, някой чужденец ще вземе проби от водата, ще установи, че е замърсена, и ще каже “Българското черноморие не става за нищо“. Какво правим тогава? Тези всичките кметове сега си мълчат, чакат да създадат криза лятото, за да дойде някой от София и да ги оправи. Чуда се дали да водя кореспонденция с тях, или направо да пиша до прокуратурата“, допълни Димитров.

Министърът на околната среда обяви, че няма да влиза в излишна кореспонденция с ВиК-тата, които не си вършат работата.

„Повече няма да влизам в епистоларни кореспонденции с което и да е ВиК, освен с нормалните от Враца, Габрово, Бургас – нямам нищо против. Но тези, които непрекъснато се чудят как някой друг трябва да им свърши работата, няма да се занимавам“, закани се Димитров.

На въпроса кой източи язовир Студена, Димитров отговори, че язовирът е източен неправомерно, като защити неговия предшественик Нено Димов. „Неговият корем не може да побере толкова вода. Проблемът със Студена е както във всички язовири – трябвало е да има един огромен разходомер – като водомер. Издадена е заповед да се намали потреблението на вода, и когато са отишли да видят дали тази заповед се спазва, са видели, че водомерът е бил махнат, бил под наем, някакви хора си го били взели. В края на месеца се оказва, че си ползват старото потребление и няма ограничение на водата, нито пък спазване на заповедта“, завърши Емил Димитров.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!