Захариева и Купър
Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева се срещна с помощник държавния секретар на САЩ по политико-военните въпроси Кларк Купър в рамките на 56-ата Мюнхенска конференция по сигурността

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева се срещна с помощник държавния секретар на САЩ по политико-военните въпроси Кларк Купър по време на 56-ата Мюнхенска конференция по сигурността, съобщиха от министерството на външните работи.

Срещата бе инициирана от САЩ като продължение на проведената на 7-8 януари първа сесия на Стратегическия диалог България-САЩ за обсъждане на последващите действия.

Захариева и Купър обсъдиха редица въпроси, засягащи интересите и на двете страни, както и актуални теми от международния дневен ред, сред които акцент бе поставен върху ситуацията в Западните Балкани.

Вицепремиерът Захариева посочи, че включването на България в програмата за безвизови пътувания на САЩ ще засили търговско икономическото сътрудничество, привличането на инвестиции и контактите между гражданите на двете държави.

Визовият режим за САЩ не е присъщ на отличните отношения между двете страни, заяви Захариева и допълни, че през март очаква визитата на помощник държавния секретар на САЩ по консулските въпроси Карл Риш.

Все още има неизползвани възможности в търговията въпреки постоянното увеличение на стокообмена (с 36 на сто през 2018 година), подчерта българският първи дипломат.

Захариева представи и подготовката на страната ни за членство в Организацията за икономическо сътрудничество и развитие.

Двамата събеседници обсъдиха приоритетите и насоките на работа в развитието на двустранното сътрудничество в отбраната и по-специално десетгодишната „пътна карта“ 2020-2030 г., която бе договорена по време на първата сесия на Стратегическия диалог, както и съвместна работа в киберсигурността.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!