Емил Георгиев санкции САЩ
На снимката: Адвокат Емил Георгиев

Предлаганият от ГЕРБ и „Обединените патриоти“ законопроект за разследване на главния прокурор е напълно недостатъчен и не отговаря на препоръките, давани многократно от Венецианската комисия. Това заяви за ДЕБАТИ.БГ адвокат Емил Георгиев, от Инициативата „Правосъдие за всеки”.

„Венецианската комисия казва, че първо трябва да има изменение в самата Конституция, където да бъде предвиден този нов прокурор по разследването на главния прокурор, нещо което в момента изглежда, че не е на дневен ред. Това, което е внесено от депутати на ГЕРБ и „Обединени патриоти” са изменения в НПК или в преходни и заключителни разпоредби към НПК или изменения в Закона за съдебната власт. Очевидно се разчита на решението на Конституционния съд от 23 юли тази година, според което всеки редови прокурор може да разследва главния. Това обаче е абстрактно, теоретично, защото въпросът беше така зададен и това решение не дава отговор на съществения въпрос – може ли нашата Конституция и другите закони  създават рамка за безпристрастно разследване срещу главния прокурор.“

Най-съществената препоръка на Венецианската комисия, която не е изпълнена е, че  прокурорът, който ще разследва главния прокурор, трябва да е независим от него. В така предлаганите промени това е невъзможно, категоричен е Емил Георгиев.

„Това означава, че не бива да бъде предлаган, номиниран и избиран от прокурорската колегия, както се предлага в момента, и по друг начин да отговаря пред нея. Според предложението на ГЕРБ и „Обединени патриоти” този прокурор, който трябва да разследва главния, в останалата част си е прокурор, а всеки такъв отговаря пред прокурорската колегия на ВСС. Но откакто тя действа в нея виждаме, че главният прокурор независимо дали се казва Цацаров или Гешев, виждаме една силна властна фигура на самия главен прокурор и някакви мълчаливи участници. Няма данни някой някога да не се е съгласил с предложение на главния прокурор, или да е гласувал не „против”, а дори „въздържал се”. Заради това трябва този нов прокурор да бъде избиран по друг начин“

Разширяването на възможностите за номинация на този нов прокурор, който да разследва главния, е от съществено значение, допълни адвокат Георгиев.

Цялото интервю четете утре на ДЕБАТИ.БГ.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!