Липса на кворум прекъсна последното за седмицата пленарно заседание на депутатите. Поисканата поименна проверка от БСП показа по-малко от 121 депутати, участващи в заседанието – в залата или чрез видео-връзка, което принуди председателят Цвета Караянчева да го прекъсне.

Така опозицията, с процедурна хватка, за втори път успя да стопира прокарването на превърналите се в спорни промени в Кодекса на труда, предвиждащи увеличението на часовете извънреден труд, които днес управляващите вкараха за обсъждане като извънредна точка в дневния ред.

„Опозицията за пореден път умишлено саботира работата на Народното събрание“, ядоса се председателят Караянчева, която обвини левицата и в това, че с действията си прекъсна и предстоящия след законодателната част на заседанието парламентарен контрол.

Да, БСП съвсем умишлено провали заседанието на Народното събрание, заяви депутатът от левицата Христо Проданов в кулоарите на парламента.

„Но не поради внушенията, които председателят на Народното събрание отправяше, че опозицията не иска парламентарен контрол, а за да не се гледа точка 5, която беше приета извънредно за днес – промени в Кодекса на труда. За пореден път управляващите се опитаха да отнемат трудовите права на българските граждани и работници, увеличавайки извънредния труд от 150 на 300 часа“, подчерта Проданов.

С поисканата поименна проверка на кворума, която прекъсна заседанието, от левицата изразяват несъгласие именно с вкарването на извънредни точки в дневния ред на депутатите, които стават ясни едва в последния момент, преди да започне тяхното разглеждане, какъвто беше и днешния случай с предлаганите изменения в трудовото законодателство. Според Проданов целта е ясна – „управляващите тихомълком да приемат това, което са решили“.

„От БСП ще използваме всички парламентарни способи, за да защитим техните трудови права и да спрем този мракобесен Кодекс на труда да бъде приет“, допълни колежката му Надя Клисурска.

Според нея увеличаването на извънреден труд крие редица рискове за здравето на всеки български работник.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!