На снимката: Районът на НДК по време на ремонта

Столичната община е осъдена да плати обезщетение от 180 000 лева на младеж, който е пострадал тежко и e с трайни  увреждания след падане в триметров ров в района на НДК. Инцидентът е станал преди 5 години, когато той е бил едва на 17 години и течеше мащабен ремонт на НДК, съобщава Lex.bg.

Около 21,30 ч. вечерта момчето се прибирало с приятел и вървели край паркинга между кино „Люмиер“ и заведението „Планет“, в посока към бул. „България“. Движели се по пътека за пешеходци в тревата, утъпкана и обособена от поставени заграждения заради ремонтите, като се разминавали и с други пешеходци. Разделили се за кратко със спътника си, като се разбрали да се чакат на осветения булевард. Преди да стигне обаче момчето паднало в триметровия ров и изгубило съзнание.

След като се свестил ученикът разбрал, че се е озовал в подземния паркинг, обадил се на родителите си, защото не можел да стане и изпитвал силни болки в левия глезен. Те дошли и го закарали в болница, където след спешната операция последвали още две, но и до днес младежът не може напълно да се възстанови.

Той е завел делото срещу общината още през 2017 г., като е поискал обезщетение от 200 000 лева за неимуществени вреди от това, че изкопът не е бил обозначен и обезопасен. Столичната община пък отрича бездействие и дори твърди, че е налице съпричиняване, защото момчето не е трябвало да върви в този участък, а и заради тъмнината загубило ориентация и не е усетило естествената вдлъбнатина по релефа на парка.

В решението си съдия Мариана Христова от Софийския градски съд  отхвърля възраженията на общината и приема, че на мястото е имало обособена пътека, но са липсвали осветление и указания за опасност от пропадане в изкопа, както и заграждения, за да бъде избегнат инцидент.

Според съда е било и невъзможно за момчето да предвиди и предотврати падането при обичайното внимание, което всеки пешеходец е длъжен да проявява.

Софийският градски съд е отчел и тежките последици за момчето след инцидента. При падането лявото му ходило е поело цялата тежест, което е довело до изкълчване, счупване и разкъсвания.

Последвали са три операции с поставяне и махане на метални игли, гипс и тежка рехабилитация, придвижване с патерици няколко месеца и нужда от помощ при обслужване. Три месеца по-късно момчето е трябвало отново да влезе в болница заради травма и на пищяла от падането. След нея пък получил инфекция, която наложила ново лечение. През ноември 2015 г. изследване с ядрено-магнитен резонанс показало трайни усложнения.

Заключенията на лекарите, извършили съдебномедицинската експертиза, е, че въпреки петте години лечение, при младежа „са настъпили трайни дегенаративни последици от тежката вътреставна травма на левия глезен и лявото ходило, с последваща деформация, изкривяване и спадане на свода на ходилото, болезнена и накуцваща походка наляво“. Заради това, той и до днес търпи болки в десния крак и гръбначния стълб всяка сутрин и при пренатоварване.

Майката на момчето е свидетелствала, че след изписването са го водили с кола на училище и заради него дори пуснали асансьора, за да стига до класната стая. Първоначално възстановяването вървяло добре, но след това младежът получил страхотни болки в кръста, краката и челюстта. Жената разказва, че синът ѝ не можел изобщо да стъпва, защото на единия крак го болял глезенът, а на другия – коляното. Изтърпял е множество болезнени манипулации, трябвало е постоянно да пие антибиотици, а от стероидите напълнял с над 10 кг. Бил е много изплашен, депресиран и нямал сили за нищо.

Преди травмата тренирал баскетбол и спортувал активно, но след това се капсулирал, срамувал се да ходи с приятелите си, защото куцал и ръкомахал, свидетелства майката на момчето. Двамата от приятелите му също са заявили пред съда, че младежът вече рядко излиза.

За да уважи иска в почти пълния му размер, съдия Христова изрично подчертава, че става дума за пострадал, който към момента на инцидента е бил на 17 години, а е претърпял тежки увреждания, лечението е продължило 5 години с 3 операции и много още болезнени манипулации. И след тях обаче продължава да изпитва болки, като се налага да пие болкоуспокояващи.

Решението не е окончателно и може да бъде обжалвано пред Софийския апелативен съд.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!