На снимката: Колата, в която беше прострелян Иво Стаменов

Националната агенция за приходите трябва да плати 369 хил. лв. с лихвите на вдовицата и двете деца на убития преди близо 3 години данъчен шеф Иво Стаменов. Това показват три решения на Софийския апелативен съд, съобщава вестник „Сега“.

Съпругата и големият син на убития получават по 113 хил. лв. за болките и страданията, които загубата им е причинила. На малкият син са присъдени 143 хил. лв. Съдът признава изцяло исковете на семейството. Първоначално те са за общо 390 хил. лв., но в последствие са намалени с общо 21 хил. лв. заради изплащане на застраховка „Живот“.

НАП е осъдена да плати и по над 8500 такси и разноски по всяко от трите дела.

Смъртта на данъчния е призната за трудова злополука

Тримата съдят НАП, тъй като смъртта на Стаменов е приета за трудова злополука. И трите дела са разгледани от апелативните съдии Диана Коледжикова, Камелия Първанова и Димитър Мирчев, като всеки е бил докладчик по едно от тях.

НАП оспорва и трите иска и по размер и по основание. Оспорва и претенциите за лихви. Магистратите обаче напълно отвхвърлят доводите на приходната агенция.

На 27 юли съдия Коледжикова присъжда 113 хил. лв. на големия син на Стаменов, който е само на 17 години, когато губи баща си. В решението са цитирани показанията на майка му, че Стаменов е бил грижовен баща и отдаден на семейството си, че е имал дълбока връзка със сина си. Затова и момчето тежко преживяло смъртта на баща си и опитвало да замени бащата за малкия си брат.

Решението за по-малкото дете излиза през октомври. То е на доклад на съдията Мирчев. По това дело съдът е разпитал семейна приятелка. Тя разказва, че когато Стаменов е убит, момченцето е на 2 години. То било желано и очаквано дете, много привързано към баща си.

Съдът приема, че злощастното събитие се е отразило изключително зле на детето. „Фигурата на бащата е особено важна за момченцата, тъй като обичайно и при добри и близки отношения между баща и син, каквито е имало в случая, бащите са модел за поведение за своите наследници в различни отношения“, пише в съдебното решение.

Така звучи и съдебният акт на апелативния съд, с който на вдовицата на Стаменов на 21 юли са присъдени 113 хил. лв. В иска си тя разказва, че със съпруга ѝ са били близки още като студенти, обичали се и били женени 19 години. Сега чувства болка и се страхува за бъдещето.

Свидетелка разказва пред съда, че Стаменов и жена му са били прекрасно и хармонично семейство. Затова и съпругата буквално се сринала след станалото.

В съдебните решения се обяснява, че администрацията дължи обезщетение за смърт при трудова злополука, независимо от това дали има вина за настъпването ѝ. А трудова злополука е всяко увреждане на здравето, станало през време и във връзка или по повод на извършваната работа, както и при всяка работа, извършена в интерес на предприятието.

Престъпление без наказание

43-годишният Стаменов бе показно прострелян в центъра на София на 19 декември 2017 г. и почина на 12 януари 2018 г. По него беше стреляно в движение докато отива на работа с личното си БМВ X3. Стаменов беше началник отдел „Оперативни дейности“ в дирекция „Фискален контрол“ на Централното управление на НАП. Смъртта му е официално призната за трудова злополука.

Стрелбата срещу шефа в НАП е зловещ сигнал за всички, които работят за държавата. Посегателството на живота не е свързано с лични мотиви, а с изпълнение на служебните задължения, които Иво Стаменов е изпълнявал съвестно. Това каза на брифинг след стрелбата главният прокурор Сотир Цацаров.

„Екипът, който се занимава със случая, е на най-високо ниво. Държавата трябва да покаже, че е на мястото си. За първи път от много време има посегателство, което не се изчерпва само до чертата на запален личен автомобил, за първи път има посегателство изключително нагло и демонстративно и на което трябва да се отговори изключително твърдо от държавата. Очевидно е, че със своите служебни задължения той го е предизвикал“, допълни Цацаров.

Тогавашният вътрешен министър Валентин Радев заяви, че това е изстрел срещу държавността.

„Ние сме решени да стигнем до края – да открием не само извършителя, а и този, който е направил поръчката“, закани се товава Радев.

Според съда обаче и досега за покушението няма привлечен обвинеям. През юли 2018 г. спецпрокуратурата гръмко обяви, че е разкрила група за мокри поръчки, свързана и с убийството на данъчния. След това обаче групата се оказа за рекет – ръководена от Борис Аврамов, брат на депутата от ДПС Димитър Аврамов, който доскоро беше от ГЕРБ, и бе обвинена само за три изнудвания със заплахи.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!