Правителството одобри реда, по който ще се проведе ваксинирането срещу коронавирус в страната. В първата фаза ще са медиците, фармацевтите и помощния персонал, във втората фаза ще се ваксинират учителите и педагогическия персонал, в третата- служители на различни дружества, четвъртата- възрастните хора, а в петата-уязвимите групи.

243 600 души включва първата таргетна група, която според властите трябва да бъде първа ваксинирана. Това са лекари, специалисти по здравни грижи, зъболекари, фарацевти и помощен персонал, съобщи министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов, който представи Националния план за ваксинация.

Планът трябва да определи всички условия по организацията на ваксинирането – приоритетни групи, логистика по доставките, подготовка на персонала, поддържане на информационни регистри.

Първите 125 000 ваксини, които правителството очаква да получи до края на годината, на практика ще покрият нуждите на около половината от първата приоритетна група.

Втората таргетна група за ваксиниране са българските учители, педагогическите специалисти – това са 112 080 души, в тях са включени и  80 служители на ферми за норки.

Трета група – служители, участващи в дейности по поддържането на държавата, например тези във ВиК сектора. Броят им зависи от списъците, изготвени от РЗИ.

Четвърта група са възрастни на и над 65 г. и хора с придружаващи заболявания. Очакваният брой е 1 800 000.

Най- сериозна като обхват ще е четвъртата фаза на ваксинация -на възрастните лица над 65 години и тези с хронични заболявания. Тази група обхваща общо 1,8 млн. души, от тях 1,5 млн. на възраст над 65 години.

Петата таргетна група – уязвими групи заради начина им на живот. Броят ще се определи отново на база изготвени списъци.

Ваксинирането ще е безплатно и доброволно, пожелалите да си поставят ваксина ще попълват декларация за информирано съгласие, напомни проф. Костадин Ангелов.

Днес стана ясно, че страната се разделя на 6 района за ваксиниране, а не на 7, както беше обявено вчера.

За Район 1 отговаря РЗИ- Враца, за район 2 – РЗИ-Велико Търново, за район 3 – РЗИ-Варна, за район 4 – Столичната РЗИ, за район 5 – РЗИ-Пловдив, за район 6 – отговорник е РЗИ-Бургас.

България очаква да получи до края на годината 125 000 дози от разработената ваксина от консорциума между Pfizer Inc. и BioNTech Manufacturing GmbHand, но е възможно количеството да бъде намалено, защото производителят редуцира наполовина плановете си за първоначални доставки заради проблеми с осигуряването на суровини.

Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев отбеляза, че България е слязла с едно място надолу по заболеваемост в Европейския съюз. Така вече заемаме 11 позиция.

„За съжаление, 14-дневната смъртност е висока и по този показател сме на първо място. Убеден съм, че ако спазваме мерките, ще се справим”, посочи доц. Кунчев.

Кунчев допълни, че ваксината ще започне да се използва веднага, щом се появи. Отново изясни, че тя ще бъде доброволна.

Здравният министър разясни, че 51% от леглата за пациенти без усложнения са заети. 40% е заетостта на леглата за хората, нуждаещи се от интензивни грижи. Най-висок процент запълнени легла има в Шумен и в Ямбол.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!