Емил Радев
на снимката: Българският евродепутат Емил Радев

В специално интервю за ДЕБАТИ.бг българският евродепутат Емил Радев направи равносметка на изминаващия мандат на Европейския парламент и ролята на България в него.

По думите му гласът на страната ни се е чувал в Европа ясно през последните пет години, но за съжаление се е наложило България да се бори с двойните стандарти в Европа. От една страна станахме свидетели на разделението център-периферия при гласуванията по пакета „Мобилност. От друга страна обаче страната ни, заедно с други държави от Източна Европа е на прага на победата в битката за двойния стандарт при храните.

„През последната парламентарна сесия ще се гласува директива, която дава възможност тези лоши практики да се премахнат. Аз съм горд, че успяхме да договорим първата програма за борба с двойния стандарт при храните и през тази година ЕК одобри моя пилотен проект и на колегата ми Новаков за 1,3 млн. евро само за тази година, които ще служат за изследвания на храни и напитки точно за този двоен стандарт, ще подпомагат потребителски организации, които ще могат да защитават потребителите, да ги информират, а когато е нужно, да завеждат и колективни искове срещу тези, които на практика злоупотребяват с двойните стандарти.”

Емил Радев бе категоричен, че през юли месец България ще получи така дългоочакваната покана за членство в механизма ERM II или т. нар „чакалня” на еврозоната.

Не толкова положителни са обаче перспективите за приемането ни в Шенген, което вече от седем години е на изчакване, смята евродепутатът.

Той коментира, че България отново става заложник на вътрешнополитически борби в различните европейски държави, които единствено по политически причини не подкрепят членството ни в зоната за свободно пътуване.

Макар да изпълняваме всички технически изисквания и да пазим най-добре външните граници на Съюза, страната ни все още не е приета в Шенген заради особеното мнение на някои държави като Холандия.

Цялото интервю с евродепутата Емил Радев очаквайте по-късно на страницата на ДЕБАТИ.бг.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук