Боил Банов
на снимката: Министърът на културата Боил Банов

Специализираната прокуратура отказа да образува досъдебно производство по сигналите срещу министъра на културата Боил Банов. Става дума за подадения сигнал срещу Боил Банов във връзка с казуса „Ларгото” в София. Причината е липса на данни за извършено престъпление.

Преписи от постановлението са изпратени на лицата, подали сигналите – Корнелия Нинова, Елена Йончева и на Григор Здравков.

Материалите съдържат медийни публикации (статии от електронното издание на „24 часа“ и агенция „ПИК“), в които се цитират изявления на народния представител Елена Йончева, че министърът на културата Боил Банов е съдействал за опрощаването на поне 700 000 лева неустойка на фирмата – строител на втори и трети етап на „Античен културно-комуникационен комплекс „Сердика“ („АККК- Сердика „), известен като „Ларгото“. В прикачен аудиозапис на разговор се твърди, че участва министър Боил Банов.

Георги Николов – прокурор при Специализирана прокуратура, след като се запознава с материалите, установява:

„Внимателният анализ на всички материали, приложени по преписката, събрани в хода на извършената проверка по чл. 145, ал. 1 , т. 2 ЗСВ дава основание за категоричен извод за липса на достатъчно данни, които да установяват елементи от състава на престъпление от общ характер. Категорично не се установи каквото и да е нарушение на служебни задължения от длъжностни лица – министър, заместник – министър и др. лица, които са изпълнявали функциите на възложител, по смисъла на ЗОП в инкриминирания период на изпълнение на проекта. Още по-малко може да се прави извод за извършени от тях действия със специална цел – набавянето на имотна облага за себе си или за другиго”.

Длъжностните лица са действали законосъобразно и правилно, в съответствие със задълженията по сключените договори, положили са значителни усилия за изпълнението им в срок и са предприели необходимите действия за качествено и точно изпълнение на проекта, осъществявайки необходимия контрол при изпълнението, включително проследявайки и документите за отчетността на разходваните суми.

Липсата на данни за извършено престъпление от общ характер е основание да се откаже образуването на досъдебно производство. Намесата на прокуратурата е оправдана при деяния с висока степен на обществена опасност, които осъществяват от обективна и субективна страна състав на предвидено в особената част на НК престъпление, а с оглед изложеното, в настоящия случай такава намеса не е необходима, заявява в мотивите си още прокурор Николов.

Припомняме, че на пресконференция, анонсирана от БСП като разследване на Йончева за корупция в изпълнителната власт, бяха пуснати записи от разговори на Боил Банов. Те са записвани през март 2016 г., когато беше заместник-министър на културата във втория кабинет „Борисов“.

Тогава бе обявено, че Банов е ощетил държавата с поне 700 хил. лв., като опростил неустойка на фирмата изпълнител ДЗЗД „Антична Сердика“, която работи по реконструкцията на Ларгото. Освен това се твърдеше, че той дава указания как да се фалшифицират документи. Отговорът на Банов бе, че за неустойките се водят дела.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук