Емил Соколов

Правителството, което беше предложено от ГЕРБ-СДС, вероятно ще бъде гласувано и за това ще са достатъчни няколко „объркали“ се депутати от други парламентарни групи.

Това прогнозира в интервю за ДЕБАТИ политологът Емил Соколов.

„Това, което интересува г-н Борисов, е една простовата политическа аритметика – кой министър на кого е човек и съответно – откъде може да получи подкрепа за своето правителство. Една част от министрите от служебния кабинет, които остават, са министрите, свързвани с Делян Пеевски. Говоря за правосъдния министър, за вътрешния министър“, каза Соколов, според когото заявената експертност в кабинета не се е случила.

„И тук възниква въпросът – ясно е, че ГЕРБ и ДПС ще гласуват за това правителство, това са 114 гласа. Има ли възможност да се намерят няколко отцепнически гласа, които да го подкрепят?“, попита Соколов.

По думите му през последните дни от партия „Величие“ са дали противоречиви сигнали и не изключи от тяхната група да има няколко „объркали се“ депутати, които да гласуват.

„Достатъчно е да се объркат веднъж и да гласуват, пък после и да се стигне до вот на недоверие или нещо друго – има вода да изтече“, каза Соколов.

„Затова според мен и г-н Борисов днес предвидливо, поставяйки летвата чисто комуникационно, че ако гласуват погрешка това правителство, то ще свърши малко работа и ще подаде оставка. Което звучеше като подготвяне на почвата, че ще има някакъв трик да бъде избрано правителството, пък след това ще му мислим“, допълни политологът.

Според него друг начин, по който може да мине правителството, е да не влязат достатъчен брой депутати, така че кворумът да падни.

„Гледайки подбора на министрите, аз по-скоро си мисля, че това правителство може и да мине“, каза Соколов.

Цялото интервю с Емил Соколов четете утре.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук