Емил Соколов, Снимка: Денят с Веселин Дремджиев
Емил Соколов, Снимка: Денят с Веселин Дремджиев
Емил Соколов е роден в Бургас. Завършва гимназия в родния си град. Висшето си образование получава в Университета в Екзитър във Великобритания. Завършва бакалавърската си степен “История и международни отношения” през 2016 година, през 2017 година вече е магистър по “Икономическа и социална история”. В момента е докторант по “История и политически науки” в Университета в Екзитър. Емил Соколов е историк, политически анализатор и преподавател по българска и световна история.

Г-н Соколов, каква според Вас беше целта на протеста на транспортния сектор и транспортните синдикати?

Основната цел на протеста беше напрежението да се нагнетява и да се създава усещане, че едва ли не нищо не се случва, че всичко е обречено, че ако ГЕРБ не са на власт, нищо не може да се случи в държавата. От кадрите се вижда, че членове и функционери на ГЕРБ са участвали в протестите. Говореше се за предварително напечатани банери и материали. По всичко личи, че това е повече партиен протест на ГЕРБ, отколкото протест на част от бизнеса или превозвачите. Протестират хора, които имат по-близки отношения с ГЕРБ, които са били облагодетелствани по някакъв начин от тях – дали са получавали субсидии, дали нещо друго. В момента правят услуга на Борисов и на ГЕРБ с това, че излизат на протест.

Не разбрах какви точно са исканията им. Излезе информацията за пакета на правителството срещу инфлацията. Говори се за намаляване на акцизи и ДДС, за мерки за газ, ток и горива. Определено има диалогичност от страна на правителството, определено искат да окажат помощ на бизнеса и гражданите. За мен този протест обаче не целеше да постигне нещо конкретно, а беше част от пропагандната машина на опозицията. Тази пропаганда цели да обезвери хората, да им покаже колко зле върви държавата, да създаде дискомфорт у тях точно в деня на матурите на 12. клас. За мен целта е да създаде хаос, за да може след това партията, известна със слогана “Ред в хаоса”, да дойде и да върне реда.

Това беше един протест, който ГЕРБ се опитват да използват като трамплин – правят го за пореден път, за да могат отново да се върнат на власт.

Ако приемем, че това е целта на този протест, успяват ли ГЕРБ да породят такива мисли в обществеността – че нищо не се случва, че проблемите не се решават?

Като погледнем последните социологически проучвания, независимо каква е методологията, коя е агенцията и пристрастна ли е тя, всички те показват спад в доверието към премиера и правителството. Това обаче е и естествен процес. Почти логично е, че хората ще са сравнително недоволни от едно правителство, което първо трябваше да се справи с COVID-19, после с войната, с инфлацията, енергийна криза. Всички тези кризи удрят по джоба, налагат се ограничения, нещата не се случват така, както всички си представяха, че ще се случват във вълната на промяната.

Това обаче не се дължи толкова на действията на правителството или на Народното събрание, проблемът е от световен мащаб. Навсякъде има инфлация, навсякъде има високи цени на горивата, усеща се несигурност просто защото неспокойствието е в световен план, включително с войната в Украйна.

Очевидно инфлацията в момента се влияе доста силно от войната и от това, че излизаме от периода на изкуствено наливане на средства в икономиката по време на пандемията – имате ли усещане, че опозицията прехвърля вината за тези процеси към правителството необосновано?

Напълно, да. Това, което ГЕРБ се опитват да внушат е, че ако не беше това правителство, инфлация нямаше да има. Истината е, че и с това правителство, и без това правителство, война има, излизаме от периода на COVID, когато в световен план бяха наливани много пари. Може да се спори коя мярка е по-добра, но самият проблем не е създаден от това правителство, защото не си е свършило работата или защото не иска да работи. Всяко едно правителство щеше да се сблъска с този проблем. Разбира се, в интерес на ГЕРБ е да сравняват периода на своето управление, който беше по-спокоен, с изключение на периода на пандемията, със сегашния период, който е значително по-динамичен.

ГЕРБ удобно пропускат истини като това, че причината България да трябва да скъсва с руската зависимост от природен газ, е защото те построиха “Турски поток”. Друга пропускана истина е, че България и при Борисов не е била особено активен член на НАТО. Няколко пъти се говореше за бази във Варна, но Борисов отклоняваше темата и вместо това говореше за платноходки. Тези неща удобно са забравени и ГЕРБ, ДПС и “Възраждане” в синхрон опитват да стоварят върху правителството и конкретно върху “Продължаваме промяната” едва ли не всички кризи, които съществуват в световен мащаб.

Смениха се няколко различни опорки. Първо, говоренето беше, че “Продължаваме промяната” са комунисти, защото зад тях е Радев. Оказа се, че не са комунисти, защото в много отношения са повече ястреби от Борисов. Ако вземем предвид какво говори Каракачанов в момента, можем да се хванем за главата – пропагандното му говорене в полза на Русия е смесица от Стефан Янев и Костадин Костадинов. Докато “Продължаваме промяната” и Кирил Петков премахнаhа Янев като министър на отбраната, не е много ясно дали Борисов щеше да премахне Каракачанов.

Втората опорка беше, че “Продължаваме промяната” само се усмихват и анализират, че не правят нищо. Сега виждаме, че се предлагат варианти на строителите на пътищата, предлага се пакет мерки срещу инфлацията, очевидно работа се върши.

Опитваше се да се внуши още, че Русия е спряла природния газ, защото не сме направили нещо, докато истината е, че Русия едностранно взе такова решение, след като ни обяви за неприятелска държава. Имаше обаче гимнастики по отношение на това да се покаже как спирането на газа е резултат от некадърността на правителството, а не от това, че Русия е враждебна страна.

Опорката в момента е, че проблемите нямаше да ги има, ако “Продължаваме промяната” не бяха на власт. Когато това отпадне – както всички останали опорки, ще дойде нещо друго. Използват се всякакви стратегии промените да се заобикалят, само и само да не се каже, че нещо е системен проблем, за който и ГЕРБ имат вина, че нещо е световен проблем, с който всички правителства по света се опитват да се справят. Конкретно проблемът с инфлацията – много висока инфлация има в Полша, в Литва, в Латвия, но този факт се пропуска.

Носи се вода от девет кладенеца само и само ГЕРБ да са сухи, да са най-кадърните, да са елитът. ГЕРБ са в атака, техните т.нар. остриета говорят по медиите, включително за това колко по-добри министри имали, което изключително много ме забавлява, тъй като веднага се сещам за Владислав Горанов като министър на финансите и съответно за Асен Василев като министър на финансите. Когато направя паралел между човека, който наскоро бягаше в Сърбия с крадена кола и Асен Василев, който говори и работи за това България да се държи адекватно по отношение на руския газ, инфлацията и т.н., опорката, че цялата експертиза е в ГЕРБ ме забавлява.

Ако в момента управляваха ГЕРБ, според мен нещата щяха да са значително по-зле. Именно това е и причината те непрекъснато да говорят за вот на недоверие, но да не го правят, защото истината е, че и на тях не им се управлява в момента. Склонни са да тупкат топката, да атакуват престижа и експертизата на правителството, но биха искали да минат поне още няколко месеца, преди да има предсрочни избори, за да могат да се върнат на бял кон, когато най-тежките кризи вече са преминали.

На фона на всички кризи и проблеми, да стоиш отстрани, готвейки се да се върнеш във властта, без да трябва да решаваш проблеми – това е една доста егоистична позиция. Някои я наричат дори мародерска.

Споменахте антикризисните мерки, в които се предвижда помощ за различни сектори на бизнеса, за гражданите, семействата с деца. Смятате ли, че транспортните работници и синдикати ще одобрят тези мерки или по-скоро в случая не се цели намиране на решение?

Не мисля, че ще одобрят тези мерки, защото за мен идеята е да се всява паника. Ако мерките не бъдат одобрени, това ще покаже, че каквото и да се предложи на тези хора, те няма да го одобрят, защото са по барикадите да бранят бившата власт заради партийна шпицкоманда.

В момента неофициално се говори, че Европейската прокуратура е започнала да работи доста активно в България. Казва се, че няколко знакови случая се движат напред. В същото време виждаме как цели браншови организации като ресторантьорите, които бяха близки до ГЕРБ, като пътните фирми, които получаваха доста субсидии от тях, като строителите на пътища, като знаем, че Борисов се хвалеше с милиарди километри магистрали, сега протестират. Точно тези браншове, които се облагодетелстваха най-много по времето на ГЕРБ, протестират първи. Конкретно при превозвачите вече виждаме, че каквото и да им се предложи, те са неудовлетворени, недоволни.

Ако използваме любимата терминология на Руската федерация, според мен по-скоро става въпрос за специална операция по сваляне на правителството, отколкото за социален протест, за протест, който иска конкретни икономически мерки или промени. Моето впечатление, поради липсата на масовост на протестите – на практика виждаме само хора от конкретни организации да протестират, е, че става въпрос за всяване на паника, за предизвикване на истерия, на чувство за безнадеждност, за хаос. Една е партията, която може да спечели от всичко това.

Пак казвам, че при превозвачите за мен става въпрос за партиен протест. Ще видим дали след индексацията, която беше предложена, строителите ще бъдат доволни. Ако отново се докаже, че това не е достатъчно – не само да им бъдат изплатени парите, но и сумите да бъдат индексирани спрямо инфлацията, значи и там наблюдаваме същата схема.

Виждаме, че БСП са сравнителнo тихи през последните дни, но пък “Има такъв народ” надигат глас. Има ли според Вас рискове от търкания в коалицията?

Винаги има риск при една коалиция от четири партии, особено когато те са доста различни. Според мен обаче “Има такъв народ” бият камбаната в опит за политическо говорене, за да заявят пред намаляващия си брой гласоподаватели, че не са безразлични. “Има такъв народ” са най-големите губещи от възхода на “Възраждане” и възхода на Стефан Янев, като думата “възход” при Янев е още по-подходяща (б.р. партията на Янев се нарича “Български възход”). Досега ИТН бяха в този патриотичен профил, в който сега се навъдиха доста формации, включително от отцепници от ИТН.

Според мен ИТН по-скоро бият камбаната, за да успокоят гласоподавателите си, а не защото смятат да напускат коалицията. Става въпрос за ПР, а не за жестоки принципни различия. По-големият препъникамък може да е Северна Македония, като ще видим какво ще се случи. По всяка вероятност ветото ще остане. Ако вдигането му трябва да се гласува от 240-те депутати, всички без “Продължаваме промяната” и “Демократична България” ще гласуват “против”. Колкото и Кирил Петков да има желание да помогне за сближаването между България и Северна Македония, при такова мнозинство срещу себе си, което включва и опозиция, и част от партиите в коалицията, не би имал много какво да направи.

В последните дни видяхме три различни социологически проучвания – на “Тренд”, “Маркет Линкс” и “Галъп”. Всички имат сходни резултати за евентуален победител, ако изборите бяха днес и това е ГЕРБ. Как мислите – дали става въпрос за обективни данни или по-скоро за политико-социологически ПР?

Според мен резултатите са микс от двете. Първото място на ГЕРБ е съвсем очаквано, имайки предвид, че “Продължаваме промяната” са в окото на бурята и понасят всички негативи като мандатоносител. За мен ПР акция има по-скоро по отношение на Стефан Янев. В някои от изследванията има опит неговите проценти да се напомпат. Не е много ясно как се получава висока подкрепа за неговата партия, при положение че единствените известни лица в нея са Янев и бившият служебен министър Комитова. В изследването на “Маркет Линкс” например той остава под чертата за влизане в парламента.

Процентите на ГЕРБ ми се струват нормални, защото остават непроменени – не качват подкрепа, по-скоро “Продължаваме промяната” губят подкрепа, а това е нормално на фона на кризите, на фона на новопоявилата се партия на Стефан Янев, която се опитва да играе наследник на президента, въпреки че самият Радев ясно се дистанцира от Стефан Янев.

Според мен при реални избори процентите ще са по-различни поради няколко фактора. Първо, хората не искат ГЕРБ да се връща на власт и това е повече от ясно. За да не се случи това, “Продължаваме промяната” са, колкото и банално да звучи, единствената алтернатива. Още по-сериозен фактор е, че алтернатива на настоящата управленска конфигурация, изглежда да е конфигурацията ГЕРБ, ДПС и “Възраждане”. При всички недостатъци на сегашното управление, си мисля, че хората, които могат с ръка на сърце да кажат, че ГЕРБ, ДПС и “Възраждане” могат да предложат нещо по-добро, са наистина много малко.

Ако сега идеологическият профил на партиите в коалицията е различен, то ГЕРБ, ДПС и “Възраждане” ще са не просто различни вселени, а отвъд това. Крайно русофилска патриотична партия, етническа партия и партия, мимикрираща като дясна, но в основата си олигархична – не знам какво би могло да ги обедини, може би единствено целта да забогатеят. Никакви идеи не могат да бъдат спойка между тях.

Изправени пред тази алтернатива, дори “Продължаваме промяната” да са втора политическа сила, няма да са с 5-6% по-малко от ГЕРБ, ще става въпрос за 2-3%. Моето лично убеждение е, че в тази социология има обективни данни, но при едни избори резултатите ще са много по-близки, ГЕРБ няма да са на първо място така убедително, Стефан Янев няма да има висок процент. Възможно е “Възраждане” да са около 10%, защото са в постоянна кампания, откакто са влезли в парламента. Единствената стабилна и нормална управленска конфигурация обаче ще остане сегашната. Всичко останало би било жесток компромис, много по-голям от сегашния, което няма дори да почива на това ГЕРБ да бъдат държани извън властта и да има борба с корупцията. Единствената спойка между ГЕРБ, ДПС и “Възраждане” би била корупцията и нищо друго.

Защо може да има опит за надуване резултатите на Стефан Янев?

От една страна, ако с всички протести и кампании не свалят настоящето правителство в следващите шест месеца, много възможно е то да изкара и по-дълго, да се представи добре на местните избори, да удари по монопола на ГЕРБ и ДПС, да даде време на Европейската прокуратура да работи, като съдейства, както може. Това е много голям риск за всички, замесени в тъмни сделки в последните 12 години.

От друга страна, дори да го свалят през следващите шест месеца, не са готови с патерици. ГЕРБ и ДПС може и да намерят начин да се сработят, но “Възраждане” са тотално ненадеждни като партньор – това не са Обединените патриоти, които да пригласят. По всичко личи, че Костадинов е такъв тип човек, който е убеден в собствения си успех и че може да не зависи от никого, най-малкото защото е минал през толкова много партии, че поведението му сега изглежда като някакво отмъщение. Той играе за абсолютна победа – всичко или нищо. Това не устройва ГЕРБ и ДПС, защото така не биха работили с една послушна патриотична организация, а с доста радикална крайнолява партия.

Наблюдавайки това, което социолозите показват, по-логична е алтернативата ГЕРБ, ДПС и Стефан Янев. Янев би бил по-послушен и по-склонен да съдейства, при съответните уговорки. С това си обяснявам и голямото надуване на неговите резултати – може би се надяват да оформят управление с негова помощ, с надеждата, че ИТН няма да влезе и ДБ, БСП и ПП няма да има с кого да се коалират, тъй като не биха се коалирали с “Възраждане”.

Още актуални интервюта – четете тук.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук