Еврокомисар Оливер Вархеи и премиерът Кирил Петков
Еврокомисар Оливер Вархеи и премиерът Кирил Петков

Работна среща проведоха днес министър-председателят на България Кирил Петков и европейският комисар по съседство и разширяване Оливер Вархеи.

Еврокомисарят Вархеи е на посещение у нас, а срещата се проведе в Министерския съвет. Правителствената пресслужба информира, че двамата са обсъдили актуални въпроси от европейския дневен ред.

Част от обсъдените теми са били европейската политика в региона на Югоизточна Европа и войната в Украйна. В рамките на разговора премиерът Петков посочил, че България ще продължава да има активна роля за стабилността и просперитета в Югоизточна Европа.

Не е ясно дали двамата са обсъдили въпроса с вдигането на българското вето над членството на Република Северна Македония в Европейския съюз. В понеделник, след срещата си с нидерландския премиер Марк Рюте, премиерът Петков заяви, че бъдещето на Северна Македония е в европейското семейство.

Вчера обаче вътрешният министър Теодора Генчовска посочи, че позицията на България по отношение ветото остава непроменена, а промяна може да дойде единствено след изпълнение на договорите от страна на Северна Македония. В понеделник лидерът на „Има такъв народ“ изрази мнение, че „Продължаваме промяната“ говорят по теми, които не разбират. Според Трифонов такава тема е Северна Македония, като за него Кирил Петков и съветниците му правят „нерегламентирани опити да заобиколят националния интерес“.

Комисар Вархеи пристигна у нас и в края на април, като тогава взе участие в семинар на тема „Европейският съюз среща Балканите“. През март пък обсъди с управляващите у нас темата с европейската интеграция на Западните Балкани. Очаква се в рамките на настоящата си визита, еврокомисарят да се срещне още с президента Румен Радев и министъра на външните работи Теодора Генчовска.

Още новини от деня – четете тук.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук