Енергийната комисия в парламента реши „Булгаргаз“ сам да определи механизма, по който ще връща парите на индустриалните потребители. Заради упреци на бизнеса, че държавата се опитва да ги ощети с 45 млн. лв. като не им върне надвзетите суми за първите три месеца на тази година, заседанието на енергийната комисия се отложи със седмица за днес. На него вече бяха приети на второ четене промените в Закона за енергетиката, с които се определя механизмът, по който ще се връщат пари.

Депутатите одобриха, че тези за индустрията няма да са по реда на приетите сега промени, а по решение на газовия доставчик.

„Булгаргаз“ ще трябва да намери справедлив начин за връщане на надвзетите суми за всички български потребители на природен газ.

Причината за промените е, че в началото на март „Газпром“ обяви, че сваля със задна дата от август 2019 г с над 40% доставната цена на природния газ за България. Логично потребителите очакват да получат обратно надвзетите пари до края на март.

Междувременно председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов обяви, че „Булгаргаз“ вече е внесъл ценови заявления за всеки месец от този период.

Това е необходимо, за да може регулаторът да приеме нова цена за всеки от тези месеци. Настоящите текстове на Закона за енергетиката обаче не му позволяваха да решава за цени със задна дата.

Проблемът обаче дойде, след като депутатите гласуваха на първо четене закона, а в него пишеше, че пари няма да се връщат за периода януари-март, тъй като оттогава съществува газова борса и се приема, че те са сключвали договори за доставка на пазарни цени.

В този случай България може да бъде осъдена от ЕК за намеса на пазара, обяви и днес по време на заседанието енергийният министър Теменужка Петкова.

След влизането на промените в закона в сила, енергийният регулатор ще се произнесе по всяко от осемте предложения на газовия доставчик, а той ще има 20 дни, за да пресметне дължимите обратно суми.

С топлофикациите ще бъдат подписани споразумения и 14 дни след това те ще получат парите си, които на свой ред трябва да изчислят колко имат да връщат на домакинствата.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!