Росен Христов
На снимката: Росен Христов.

На дневен ред стоят всички възможни източници за доставки на газ, включително и „Газпром“, но той е последният вариант. Това заяви в ефира на БНТ енергийният министър Росен Христов.

Още не сме започнали да търсим контакт с тях, защото гледаме да изчерпаме всички възможни варианти. Това е последен вариант, но не сме ги изхвърлили от листа с опции, уточни Христов.

Той коментира протестите срещу подновяване на преговорите с „Газпром“ и заяви, че няма да се подпише под декларацията, която недоволните искат.

„България е демократична страна и всеки има право да изказва мнение и да протестира, което е много хубаво. Лошото е когато тези теми се използват за политически цели – колкото хора протестират на площада, десетки пъти повече ме питат как ще си отопляват жилищата училищата, болниците, страната. Лесно е, когато човек получава заплата на ниво София, да каже, че не му е проблем да плати по-скъп газ, по-скъп хляб. Когато заплатата в страната е няколкостотин лева и по-голямата част отива за плащане на битови сметки, не е толкова лесно човек да каже „не ме интересува цената“, каза Росен Христов.

Христов заяви, че кабинетът на Кирил Петков „не е спирал да си говори с „Газпром“ и коментира, че има преписка, според която са „водени преговори, отправяни са писма и е платена колосална сума за адвокатски консултации, които да поддържа тези преговори“. Христов подчерта още, че Европа не е спряла да купува руски газ.

По думите му имаме газ до септември, има и откъде да намерим до края на годината.

„Проблемът не е толкова в количествата, колкото в цената. Ако ние обявим, че плащаме 5 пъти по-висока цена, ще имаме газ колкото си искаме. Оферти има много. Проблемът е в доставката. Повечето оферти са за LNG, за които няма слотове. Има слотове на мастни компании, но цената им е такава, че не ни устройва“, обясни министърът на енергетиката.

Той бе категоричен, че вариант да преминем изцяло на ток няма.

„За разлика от предишното правителство, ние ще успеем да смъкнем цената на газа“, заяви служебният министър.

Росен Христов заяви, че „Булгаргаз“ не е загуба, а има нужда от капитал. И добави, че държавата ще отпусне заем на дружеството за увеличаване на оборотните средства.

„Министерството на енергетиката ще предложи на заседание на Министерския съвет да бъде отпуснат заем от 800 млн. лв. на „Булгаргаз“. Идеята е „Булгаргаз“ да излезе на пазара, да намери дългосрочно финансиране и така да върне заема“, каза министърът на енергетиката Росен Христов.

Той поясни, че на дневен ред стоят всички възможни източници за доставки на газ, включително и „Газпром“, но това е последният вариант.

По думите му имаме газ до септември, но има и откъде да намерим до края на годината.

Служебният енергиен министър каза още, че компенсацията от 25 стотинки за горивата не е достатъчна и трябва да се намери централно решение в преговори с „Лукойл”.

Още вътрешнополитически новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук