Река Рейн

Рейн, Дунав, Темза, Лоара, По – всички големи реки в Европа страдат от трайната суша и липсата на валежи. На много места корабоплаването е затруднено или дори временно спряно. Последиците на много места са драматични.

Трайната суша и липсата на валежи в Европа причиниха рекорден спад в нивата на много големи реки. Последствията от климатичните промени са изключително сериозни и за икономиката, и за живота на хората.

Големите европейски реки са важни икономически трасета, екосистеми и символи на градовете, през които преминават. Но заради високите температури и трайната суша, с която в момента се борят страните по целия континент, нивата на реките спадат, а водата се затопля.

Корабоплаването по Рейн е под заплаха

Нивото на водата в Рейн е критично ниско. Обичайно средната дълбочина на реката през лятото е близо два метра. Междувременно обаче на редица места тя е спаднала до един метър. Край Кобленц например дори са измерени едва 56 сантиметра.

река Рейн

Рейн е една от реките с най-интензивно корабоплаване в света и сега товарните плавателни съдове са принудени да спазват редица ограничения. За да успеят да преминат напълно натоварени край Кобленц например, където сега сантиметрите са само 56, на тях им е нужна дълбочина от 1,5 метра. Затова в сегашната ситуация корабите поемат по-малки товари от обичайното, което обаче увеличава цените на превозваните стоки. А ако нивото на водата не се покачи скоро, някои от корабите изобщо няма да могат да се движат.

Бомба от Втората световна война в река По

Ниските водни нива на реките и езерата разкриват понякога твърде странни неща – от кости и вкаменелости до останки от цели цивилизации, потънали преди хилядолетия. Спадналото ниво на По, най-дългата италианска река, разкри една доста опасна находка. В края на юли близо до град Мантуа рибари откриха 450-килограмова бомба от Втората световна война.

Река По, бомба от Втората световна война

Откритието стана възможно покрай това, че северноиталианските региони около По преживяват най-тежката суша от 70 години насам.

Междувременно бомбата бе извадена и взривена на безопасно място, без да навреди на никого. По време на акцията се наложи 3000 души по бреговете на По да напуснат домовете си.

Изворът на Темза се измества

Темза е сред символите на Лондон подобно на Бъкингамския дворец и сградата на парламента, но тя тръгва от Югозападна Англия, близо до градчето Кембъл. Или поне така беше доскоро.

Изворът на р. Темза
На това място преди се е намирал изворът на р.Темза

От 2006 година насам изворът на реката се е изместил с 1,5 километра на югозапад – заради сушата. А екстремните обстоятелства през тази година доведоха дотам, че Темза вече започва на цели осем километра от официалния си извор.

Може ли Лоара все още да охлажда ядрени централи?

Лоара обичайно се асоциира с живописни крайбрежни пейзажи и приказни замъци. Но на брега на реката е например и атомната централа „Белвил“. Това не е случайно – ядрените централи винаги се строят край водни площи, за да могат по-добре да се охлаждат. АЕЦ „Белвил“ изпуска използваната за охлаждането вода в Лоара и пълни охлаждащите си резервоари с прясна вода от реката.

Река Лоара, АЕЦ

За това доколко може да бъде затоплена речната вода заради нуждите на централата има строги правила – за да бъдат защитени флората и фауната. Ако разрешената най-висока температура е достигната, атомната централа е длъжна да намали мощностите си, в резултат от което произвежда по-малко енергия. И то точно през лятото, в което французите са увеличили максимално силата на климатиците и вентилаторите, а Русия прекрати доставките на газ за Франция.

Пъстървите в Дунава са застрашени

В Дунава температурата на водата това лято вече е станала опасно висока – а пегелът е нисък. В началото на август измерената в продължение на седем дни температура на водата в Оберпфалц в Бавария надхвърляше 25 градуса. А не е изключено водата да се затопли и още повече. Това влияе на съдържанието на кислород във водата, което може да падне под шест милиграма на литър. Това пък може да се окаже смъртоносно за някои видове риби в Дунава – например за пъстървите. Затова властите в района са обявили извънредна ситуация, която им позволява да забраняват изкопните работи край реката или други дейности, които могат да влошат екологичната ситуация.

река Дунав

Властите могат и да спрат временно пречиствателните станции за отходните води – а така може би ще успеят да спасят и пъстървите.

Критично ниски остават и нивата на река Дунав в българския участък. Корабоплаването е силно затруднено и на места дори почти невъзможно. В критичните участъци на котвени стоянки изчакват около 50 плавателни съда, докато се покачи нивото, съобщиха български медии.

Текстът е публикуван в „Дойче Веле“, заглавието е на ДЕБАТИ.БГ.

Още актуални анализи – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук