„От 2009 до 2021 година, от целия период на забавяне на интерконектора, 11 години са били министри на Борисов“, каза енергийният министър Александър Николов по време на изслушването му в парламента, относно забавеното строителство на газовия интерконектор България-Гърция и начисляването на неустойки по договора за изпълнение. Изненадващо е, че изслушването е по искане на ПП ГЕРБ, които бяха на власт през последните 12 години, но така и не успяха да го пуснат в експлоатация.

„Поисках това изслушване, защото последните месеци все повече се говори за вдигането на цената на природен газ. Ще поговорим относно забавянето на строежа на интерконектора с Гърция. Вече сме 6 януари, а газовата връзка не само не работи, но 50 километра от нея дори не са положени. Как така проектът се докара до 8 месеца закъснение? Каква цена трябва да платят българските граждани, че интерконекторът не е завършен? По какъв начин ще бъде компенсиран българският бизнес? Въобще нямаше да говорим за такава висока цена, ако договорът беше изпълнен до 31 декември 2021 година“, каза в изложението си Жеко Станков от ГЕРБ.

Министърът обвини ГЕРБ за провалената сделка с Гърция

„2009 година се подписва меморандум между двете държави, а едва 2011 година се записва в търговския регистър. Едва 2015 година се приема окончателното инвестиционно решение за проекта. 2019 г. е създадено разрешение за строителство на територията на Република Гърция. Има един доста интересен факт. Поради това, че има съмнения за тогавашния изпълнителен директор на БЕХ, ICB се отказва от проекта. Отлагането на проекта е подписано от Теменужка Петкова. Нито едно решение не може да бъде взето еднолично от България, всички решения се взимат единодушно на общо събрание. Приетият бизнес план на изграждане е различен от този, който е приет от КЕВР. Вместо за 10 години, ще бъде изплатен за 80 години“, заяви в изложението си министърът на енергетиката Александър Николов.

Бившият енергиен министър, сега депутат, Теменужка Петкова обвини, че Николов чете предварително написани опорни точки.

„Нека всички да видят, колко работа е свършена. Не е необходимо с назидателен тон да ми четете това, което са ви написали от ICB. Не се справихте и с това, защото по-важно беше да се изчегърта ГЕРБ“, заяви в отговор Теменужка Петкова.

„Радвам се на патоса на парламентарната група на ГЕРБ. Трябва да се чете, когато има точни данни, които трябва да се цитират. Цените, които пристигат в България са микс от сключени договори“, отговори министър Николов.

„Ключовият момент е този газопровод да бъде въведен в експлоатация преди юли месец 2022 година, за да може да се използва през следващия отоплителен сезон”, заяви министърът.

От ДПС попитаха каква е причината за това забавяне.

„Същността на темата днес е какво стана с 20-годишния проект. 20 години България и Гърция не могат да се справят с един интерконектор“, каза Рамадан Аталай от ДПС.

Загубите са страната ни са всекидневни

„За въпросните 1 милиард кубика, които трябва да влезнат в България, IGB няма да може да ги реализира. Липсата на доставката на природен газ в България носи загуби всеки ден. Всеки може да се прави изводите, какви са реалните причини за забавянето. За всички алтернативни сценарии ще бъдете уведомени. Изграждането на трасето в България е по-трудно, отколкото в Гърция. Дали има умишлено забавяне от гръцка страна, не мога да кажа“, каза още министър Николов.

Според БСП компенсациите не могат да надвишат 14 милиона евро.

„Каквито и компенсации да има от забавянето, те не могат да бъдат повече от 14 милиона евро“, каза Драгомир Стойнев от БСП.

ГЕРБ умишлено се забавили проекта, твърди Ивайло Мирчев от Демократична България

„Двата проекта „Турски поток“ и „Гръцки поток“ не могат да се разглеждат отделно, на българска територия интеркотекторът е 180 километра, но не изграден. 12 години умишлено се бави неговото изграждане, вие от ГЕРБ трябва да отговаряте на въпроси, а не този министър“, категоричен бе Мирчев.

Припомняме, че проектът за Междусистемна газова връзка Гърция – България започва още през 2009-а година. Той е един от водещите в инициативата CESEC (Централно и югоизточно европейско свързване на газ) и част от стратегията за по-голяма интеграция на пазарите на газ, която включва проекти за взаимосвързаност България – Гърция, България – Румъния, Румъния – Унгария. Стартът на изграждането на интерконекторът с Гърция беше даден десет години по-късно – на 22 май 2019 г. Абсурдното в ситуацията е, че се търси сметка на правителство което е имало на практика не повече от 3 седмици работа, но е обвинявано за нещо, което не е направено в продължение на 12 години.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук