Мораториумът върху цените на тока, парното и водата е незаконен, а рязкото им поскъпване е можело да се предотврати, ако правителството беше свалило ДДС на енергоносителите до 10%. Това каза председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов пред БНТ.

Изчисленията му сочат, че при подобна мярка в енергийния сектор, токът е щял да поскъпне с 1% вместо с 11%, а парното – с 3% вместо се 13%.

По думите му с изкуственото задържане на цените се очаква рязко поскъпване след изтичането на мораториума. Според него в момента потребителите са поставени в неравнопоставена ситуация, защото за хората, които се топлят на газ или на дърва, цените продължават да растат.

Председателят на КЕВР е сезирал Европейската комисия и очаква реакция относно въведения мораториум. Той отхвърли обвиненията, че във вдигането на цените от последните месеци има политически мотиви.

Иванов акцентира, че КЕВР е арбитър и не определя цената на газа, а само я утвърждава

„Във всичките си действия през тези години, в които аз съм бил начело, КЕВР е защитавала обществения интерес – комисията да е арбитър и да отчете интересите както на производителите, така на потребителите и търговците, така че потребителите да могат да плащат сметките си, а производителите да получават достатъчно, че да бъдат стимулирани да работят“, заяви Иванов и допълни, че КЕВР не определя цената на газа, а само я утвърждава по предложение на „Булгаргаз“, проверявайки дали предложението съответства на договорите с външните газови доставчици.

Според него цената на синьото гориво ще намалее значително, ако България успее да договори по-големи количества азерски газ. Той призова и за спешно решение на проблемната ситуация, в която в момента се намират топлофикациите и ВиК-дружествата.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук