българи, България, население

НСИ представи предварителни оценки за Преброяването през 2021 година. Окончателните данни вероятно ще бъдат представени на по-късен етап. Това стана ясно по време на пресконференция на Националният статистически институт (НСИ). Едно е сигурно – населението на България намалява и застарява. Вече само за десет години сме се стопили с близо милион. По последни данни сме 6,52 млн. души.

„Официалните данни за населението и жилищния фонд няма да имаме преди март месец. Тогава ще имаме детайли разбивки за населението“, каза председателя на националната статистика Сергей Цветарски.

Той обясни, че електронното преброяване не е довело до очакваните резултати.

Процентът на електронно преброилите се е около 34%, не очаквахме толкова нисък процент. Към днешна дата продължава въвеждането на данните за състоянието на населението от хартиените анкети“, обясни той.

От НСИ обърнаха внимание, че е имало много трудности при провеждането на преброяването.

 „В самото начало имахме и злонамерени атаки срещу сайта, но това беше бързо преодоляно, но все пак даде своето отражение върху нагласата на хората да се преброят електронно“, обясни Цветарски.

6 520 000 души е населението на страната към 7 септември 2021 г. Това заяви директорът на дирекция „Демографска и социална статистика“ Магдалена Костова.

„Това намаление между 2011 г. и 2021 г. е най-голямото регистрирано от всички досега. С 844 000 души е намаляла страната. По-голяма част от това намаление (53%) се дължи на негативните демографски тенденции и отрицателният естествен прираст, а също и на хора, които са напуснали страната“, каза още тя.

Според предварителните данни половата структура се запазва. Така 52% от населението на България са жени, а мъжете са 47%.

Промяна има във възрастовата структура.

 „Ако през 92 г. 24% от население е било до 17-годишна възраст, а 14% са възрастните хора над 65 години. През 2021 г. е точно обратното – имаме 14% население до 17 години и 24% население на възраст над 65 години“, заяви Костова.

Цялостната оценка за населението, направена от НСИ, показва, че негативните тенденции се задълбочават, населението намалява и застарява. Наблюдава се е и продължаващо обезлюдяване в определени територии на страната.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук