енергия, ток
Енергийният преход е седмична рубрика на ДЕБАТИ.БГ, посветена на прехода от енергията на 19. век – въглищните централи, и енергията на 20. век – петролна и газова енергия, към модерната енергия на нашата ера – зелените възобновяеми източници. Зелената дългосрочна политика на ЕС цели да се намалят вредните емисиите с поне 55% до 2030 г., в сравнение с нивата от 1990 г. В дългосрочен план целта е Европа да бъде първия континент с неутрален климат до 2050 г. Всички 27 държави-членки на ЕС са се ангажирали в нея. България също има своите ангажименти, заложени и в Плана за възстановяване и устойчивост. Декарбонизацията на енергийния сектор у нас цели въглеродните емисии от производството на електроенергия да намалеят с 40%, вземайки изходните нива от 2019 г. Целта за намаляване на емисиите трябва да бъде постигната през 2025 г. 

На 5 март отбелязваме Световния ден на енергийната ефективност. Той води началото си от 1998 г. и цели популяризиране на идеята за енергийна ефективност като ефикасна мярка за опазването на околната среда.

Както на всеки 5 март от 1998 г. насам, тази неделя се отбелязва Световният ден на енергийната ефективност през 2023 г. Инициативата, възникнала в Австрия по време на Първата международна среща за енергийна ефективност, има за цел да повиши осведомеността за необходимостта от намаляване на потреблението на енергия чрез разумно и устойчиво използване на енергията.

За Световния ден на енергийната ефективност Министерството на околната среда и водите на Република България казва, че „популяризира енергийната ефективност като един от начините за опазване на околната среда“.

Противно на това, което много хора мислят, подобряването на енергийната ефективност не означава компромис с нашия комфорт и качество на живот чрез намаляване на ежедневното потребление на енергия. Нищо не може да бъде по-далеч от истината. Повишаването на енергийната ефективност се основава на оптимизиране на производствените процеси и потреблението на енергия, използване на възобновяеми енергийни източници, вместо изкопаеми горива, и насърчаване на отговорно потребление и рециклиране, наред с други неща.

Именно такива са и политиките, заложени от Европейската комисия в зелената дългосрочна политика на Европейския съюз – да се намалят вредните емисиите с поне 55% до 2030 г., в сравнение с нивата от 1990 г., а в дългосрочен план Европа да бъде първия континент с неутрален климат до 2050 г.

България, както знаем, също има своите ангажименти по тази политика, които са заложени и в Плана за възстановяване и устойчивост. Една от тези цели е декарбонизацията на енергийния сектор у нас, като конкретните цели, заложени в Плана, са въглеродните емисии от производството на електроенергия да намалеят с 40%, вземайки изходните нива от 2019 г. Целта за намаляване на емисиите трябва да бъде постигната през 2025 г.

48-ото Народно събрание обаче гласува да задължи Министерския съвет да опита да предоговори тази цел с Европейската комисия, като заложи срок за това – 31 март 2023 година. Депутатите задължиха правителството да преговаря за цялостно отпадане на ангажиментите за декарбонизация, както и за това ТЕЦ-овете да работят без ограничения до 2038 година.

Към момента знаем, че екипът на служебния вицепремиер по управление на европейските средства Атанас Пеканов ще води преговорите с Европейската комисия. Очаква се още и Министерството на енергетиката да изпрати на ЕК обосновано искане за преразглеждане на Плана.

Докато този процес тече и декарбонизацията на енергийния сектор у нас реално е поставена под риск, ето

как можем да насърчим енергийната ефективност през 2023 година:

Има много прости действия, които можем да предприемем през цялата година, а не само на този Световен ден на енергийната ефективност 5 март.

  • Използване на дневната светлина за задачи, които изискват повече осветление;
  • Изключване на осветлението и електрическите устройства, когато не се използват;
  • Друг начин да допринесем за енергийната ефективност е като използваме светодиоди на мястото на обикновените лампи или крушки. Всъщност тази алтернатива може да доведе до икономия на енергия до 80% в сравнение с традиционното осветление, а освен това е и екологично чиста благодарение на материалите, използвани за нейното производство, посочва испанската компания Acciona;
  • Замяна на старите уреди с по-ефективни, които консумират по-малко енергия. Уредите от клас А (зелени) са най-ефективни, докато уредите от клас G (червени) са най-малко ефективни. Въпреки че тези уреди може да са по-скъпи, когато ги купувате, те ще се изплатят в дългосрочен план, казва още Що се отнася до испанския конгломерат
  • Що се отнася до мобилността, най-ефективният вариант е да дадете предимство на обществения транспорт или колоезденето. Въпреки това има някои навици при шофиране, които могат да допринесат за енергийната ефективност: поддържане на равномерно темпо и шофиране не с прекомерна скорост; поддържане на прозорците и климатика на средна температура от 21ºC; спазване на правилна поддръжка на гумите и двигателя.

В допълнение към ползите за околната среда тези действия могат да доведат и до финансови икономии. Например използването на по-малко енергия означава по-ниска сметка за електричество.

Още за енергийния преход – четете тук. 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук