решаваща, реформи

Mинистрите на енергетиката на Европейския съюз днес бяха разделени по въпроса дали да ограничат цените на руския газ, предаде „Ройтерс“. Днес се проведе среща между европейските енергийни министри, в рамките на която трябваше да се разработят мерки за предпазване на гражданите и предприятията от високи сметки за енергия.

Министрите, които пристигнаха за извънредната среща, изразиха широка подкрепа за действия, които да предотвратят смазването на доставчиците на енергия от ликвидната криза, а някои от тях заявиха, че е спешно да се раздели цената на газа от други по-евтини енергийни източници.

Разговорите на министрите в петък имат за цел да намалят вариантите за по-нататъшно обсъждане, а не да достигнат до окончателно решение относно начините за справяне с кризата, подклаждана от руската инвазия в Украйна. Мнозина обаче заявиха, че споразумението и действията трябва да бъдат бързи.

„Намираме се в енергийна война с Русия“, заяви чешкият министър на промишлеността Йозеф Сикела. „Трябва да изпратим ясен сигнал, че ще направим каквото е необходимо, за да подкрепим нашите домакинства, нашите икономики.“

Сметките за електроенергия, които и без това нараснаха, тъй като търсенето на газ се възстанови след пандемията COVID-19, се повишиха рязко след войната в Украйна. Тъй като Русия намали доставките на газ за Европа след налагането на западните санкции, правителствата на ЕС се постараха да ограничат произтичащия от това шок в цените на енергията.

Предложението на ЕС за ограничаване на цените на руския газ досега не е получило подкрепата на мнозинството от страните, като Русия заплаши, че ако бъде предприета такава стъпка, ще прекрати напълно намаляващите доставки, които продължават да текат.

Балтийските държави са сред тези, които подкрепят идеята, заявявайки, че това ще лиши Москва от парични средства за финансиране на военни действия в Украйна.

„Русия каза, че ако искаме газ, свалете санкциите. Това е изнудване. Не можем да отстъпим, трябва да сме единни, трябва да имаме политическа воля да помогнем на Украйна да победи“, заяви естонският министър на икономиката Рина Сикут.

Държавите от Централна и Източна Европа обаче, много от които са по-зависими от другите от руското гориво, се страхуват да загубят всичките си доставки, докато някои се питат дали ограничението би имало голямо въздействие върху намаляването на цените, когато доставките са толкова ниски.

„Ако ценовите ограничения бъдат наложени върху руския газ, това очевидно ще доведе до незабавно прекратяване на доставките на руски газ. Не е необходима Нобелова награда, за да се признае това“, заяви унгарският външен министър Петер Сиярто.

Реформи на пазара

Германският министър на икономиката Роберт Хабек заяви, че министрите от ЕС трябва да дадат зелена светлина на Брюксел да подготви законодателство за отделяне на цената на газа от цената, която потребителите плащат за електроенергия от други енергоносители.

Тази седмица Европейската комисия заяви, че ще предложи мярка за изземване на приходите от производителите на електроенергия, които не използват газ, и изразходване на средствата за намаляване на сметките на потребителите.

Проект на предложението на Комисията, видян от „Ройтерс“, предвижда ограничаване на приходите, които получават производителите на електроенергия от други източници, до 200 евро (201,74 щатски долара) за мегаватчас. Това ще се отнася за вятърните, ядрените и въглищните производители.

Цените на електроенергията в Европа обикновено се определят от газовите централи, така че ограничението ще има за цел да се намалят свръхпечалбите, реализирани през последните месеци от производителите, които не използват газ и имат по-ниски експлоатационни разходи, но въпреки това успяват да продават електроенергията си на високи цени.

„Мерките, които Комисията препоръча за отнемане на част от тези свръхпечалби и връщането им обратно в домакинствата, имат смисъл“, заяви ирландският министър на околната среда Еймън Райън.

Но Франция, където се намира най-големият ядрен парк в Европа, постави под въпрос дали същото ограничение трябва да се прилага за всички производители, които не използват газ.

Дипломати от ЕС заявиха, че правителствата като цяло подкрепят предложението на ЕС да се предложи спешна ликвидност на енергийните компании, изправени пред нарастващи изисквания за обезпечения, въпреки че подробностите за това все още предстои да бъдат уточнени.

Финландия и Швеция вече предложиха милиарди долари под формата на гаранции за ликвидност на енергийните дружества в опит да предотвратят срива на паричните средства, който може да доведе до срив на фирмите.

В началото на заседанието си министрите от ЕС запазиха минута мълчание в памет на британската кралица Елизабет, която почина в четвъртък след 70 години на трона.

Още новини от Европа – четете тук.

Още международни новини – четете тук.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук