решаваща, реформи

Министрите не енергетиката на страните членки на ЕС се събират днес, за да обсъдят в рамките на второто си извънредно заседание през септември енергийната криза в Европа, както и предложените мерки за овладяването й.

Те ще дискутират предложенията на Европейската комисия за ограничаване на потреблението на ток, както и за изземване и насочване на свръхпечалбите на енергийните компании за подпомагане на засегнатите домакинства и бизнеси, предаде БТА.

Дипломати, цитирани от „Ройтерс“, изразиха увереност, че предложените мерки ще бъдат одобрени, макар и с промени. Брюксел твърди, че изземването на свръхпечалбите ще генерира 140 милиарда евро и ще даде възможност на страните членки да подпомогнат гражданите си.

Спорен остава въпросът за налагане на таван на цената на газа. За налагането на таван за цената на едро настояват 15 страни членки, включително Франция, Италия и Полша, докато други, а и много експерти, твърдят, че това ще доведе до недостиг, а и е твърде сложно като начинание.

Очаква се мерките, предложени от ЕК, да бъдат одобрени в близките дни преди срещата на лидерите на страните членки на ЕС на 7 октомври в Прага.

Още новини от Европа – четете тук.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук