Европейски съвет

Енергийните министри на страните от ЕС осъдиха спирането на руския газ за София и Варшава. Това стана по време на извънредно заседание в Брюксел.

Те определиха действията на руския газов монополист „Газпром“ като „грубо нарушаване на действащи договори“.

Александър Николов: Ситуацията е безпрецедентна

Министърът на енергетиката Александър Николов определи ситуацията като „безпрецедентна“. Той заяви, че единството на Съюза, споделянето на солидарността и обединяването на усилията на страните-членки са единственото правилно действие и подчерта значението на координацията между тях за осигуряване на газовите доставки в необходимия обем.

Министър Николов заяви, че България подкрепя предложението на Европейската комисия за Съвместна платформа за общо закупуване на природен газ.

„България е в тясно сътрудничество с ЕК и работи по детайлизиране на параметрите и прецизиране на обхвата на групата, чиято първа среща ще се проведе на 5 май в София“, изтъкна министърът.

ЕК: Спирането на газ за Полша и България е нарушение на договорите от Русия

Европейската комисия смята, че решението за изключване на Полша и България от газопреносната мрежа е „нарушение на договорите от страна на Русия“, заяви европейският комисар по въпросите на енергетиката Кадри Симсон на пресконференция след извънредното заседание на Съвета на ЕС в Брюксел.

„Всички министри категорично осъдиха решението на „Газпром“ спре доставките за Полша и България. Това е нарушение на договорните задължения от страна на Русия“, каза тя и предупреди, че „всяка страна от ЕС може да бъде следващата“. „Това е и опит за раздеlение на ЕС“, добави тя.

Според нея все още няма непосредствени рискове за доставките на газ в ЕС, тъй като България и Полша получават газ през Гърция и Германия.

ЕК призова страните от ЕС да подготвят планове за действие в случай на прекъсване на доставките на газ от Русия. ЕС не може да замени изцяло руския газ и трябва да се ускори разработването на алтернативни енергийни източници, заяви комисарят

Създава се работна група по доставките на газ с първа среща на 5 май в София

Страните от ЕС ще създадат работна група за оценка на ситуацията с доставките на газ за потребителите в общността, като първата среща е насрочена за 5 май в София. Това съобщи френският министър на околната среда Барбара Помпили на пресконференция след срещата на министрите в Брюксел.

„Проучихме ситуацията по отношение на доставките на газ за Полша и България. Моите колеги от тези страни посочиха, че в близко бъдеще няма да бъдат изправени пред риск от прекъсване на доставките на газ за потребителите и промишлеността. Следим отблизо ситуацията и за целта ще бъде създадена регионална работна група. Първата среща е насрочена за 5 май в София“, заяви Помпили.

Освен това Помпили заяви, че министрите на ЕС, отговарящи за енергетиката, са осъдили прекратяването на доставките на газ от Русия за Полша и България, след като тези страни са отказали да плащат за газа в рубли.

„По време на днешната среща министрите потвърдиха отново единството и солидарността на всички страни от ЕС пред новите предизвикателства. На първо място, всички ние категорично осъждаме едностранното решение на „Газпром“ да спре доставките на газ за Полша и България“, каза тя.

Помпили заяви, че представители на всички страни от ЕС са заявили, че „трябва да се наложат санкции и да се спазват условията на договорите в евро“.

„Всички доставчици трябва да изпълняват задълженията си по договора“, подчерта тя.

Друга важна тема, която министрите обсъдиха, бе диверсификацията на енергийните източници.

 Още международни новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук