Роберта Мецола, Естер де Ланге и Отмар Карас
Снимка: twitter

Европейската народна партия избира свой кандидат за председател на Европейския парламент тази седмица, а вчера трима кандидати внесоха своите кандидатури: малтийката Роберта Мецола, холандката Естер де Ланге и австриецът Отмар Карас.

Европейската народна партия (ЕНП) ще избере своя кандидат за председател на Европейския парламент утре вечер, а лидерът на парламента ще бъде избран от всички членове на парламента на 17 януари.

Съставът на Европейския парламент е с продължителност пет години, а неговите председатели са с мандат от две години и половина.

Мецола, настоящ заместник-председател на ЕП, а Карас и Де Ланге – опитни и влиятелни евродепутати, имат сериозен шанс да наследят италианския социалист Давид Сасоли като председател на парламента, но Сасоли все още не е изключил възможността да се кандидатира отново, съобщава Хина.

Председателят се избира с тайно гласуване в максимум четири тура на гласуване. Ако след трите тура на гласуване нито един кандидат не получи абсолютно мнозинство от гласовете, в четвъртия ще участват само двамата депутати, получили най-много гласове на третия тур. В този кръг председателят се избира с обикновено мнозинство.

Номинациите на 42-годишната малтийска Мецола и 46-годишната холандка Де Ланге бяха очаквани и обявени в медиите. Едно от обстоятелствата, които могат да им помогнат в изборите, е, че досега само две жени са били начело на тази институция на ЕС, французойките Симон Вейл и Никол Фонтен.

Мецола се разглежда като типичен европейски политик, за което свидетелства нейната политическа кариера, тясно свързана с институциите на ЕС. Утежняващо обстоятелство може да бъде, че е от малка по-нова държава-членка само с шест евродепутати, което ограничава влиянието ѝ върху конкурентите ѝ.

Де Ланге е член на Европейския парламент от 2007 г. и е заместник-председател на парламентарната група на ЕНП и е изиграла важна роля в оформянето на „зелените“ политики за Народната партия. Не я притеснява обаче, че като политик от една от „стиснатите“ държави на богатия европейски север, тя е смятана за един от привържениците на политиката на икономии и съкращения, което може да отблъсне някои от колегите ѝ от южните членки, притиснати от дългове.

Австриецът Карас от Австрийската народна партия рядко се споменава като потенциален кандидат за председател на парламента, но подобно на съперниците си, той отдавна присъства в европейската политика и е член на Европейския парламент от 1999 г.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук