България може да допринесе за решаване на спора между Атина и Скопие за името на Македония, който от години блокира кандидатурата за членство на Скопие в  ЕС, прогнозира пред български журналисти и интервю за националното радио Дейвид Макалистър – председател на външната комисия в Европейския парламент и докладчик за напредъка на Сърбия.

Макалистър очаква тази година да даде добър тласък на политиката на разширяване на Европейския съюз. По негова преценка няма причина за продължаване на преговорите за членство с Турция „заради разминаване с европейските ценности“.

Като имаме предвид състоянието на демокрацията, на спазването на върховенството на закона,  състоянието на медийната свобода и спазването на правата на опозицията, Турция се отдалечава от европейските стандарти. При тези обстоятелства се обезсмисля отварянето на нови преговорни глави или затварянето на глави, по
които има готовност. Смятам, че членството на Турция в Европейския съюз не е целта, която да дефинира отношенията ни, бих предпочел друга форма на сътрудничество като стратегическо партньорство – това би могла да бъде цел, към която да се стремим подчерта председателят на външната комисия в Европейския парламент Дейвид Макалистър.

Евросъюзът е далече от нормализиране на отношенията с Русия, подчертава още европейският висш дипломат.

В същото време македонският президент Георге Иванов изрази надежда и очаква от България да подкрепи незабавно започване на преговори за членство на Македония в Европейския съюз. Това той е заявил на среща с българския посланик в Скопие Иван Петков, предаде  БТА.

„Нарасналият интерес на ЕС към региона показва, че има позитивен политически климат за разширяване на съюза. Председателството на България е отличен шанс да се възползваме от този климат“, е казал Иванов в разговор с посланик Петков.

Перспективата за членство в ЕС е единствената гаранция за стабилност, сигурност и просперитет на Македония, отлагането на преговорите за членство в съюза е непродуктивно, действа демотивиращо и създава напрежение в македонското общество, е категоричен македонският президент.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!