На извънредно заседание днес депутатите започват разискванията по внесения от социалистическата фракция вот на недоверие от БСП към  правителството.
Това е първият вот на недоверие към кабинета „Борисов 3″. Мотивите на социалистите са : провал на изпълнителната власт в политиката за противодействие на корупцията. В аргументите на социалистическата партия се казва, че “ корупцията е пропила цялата държава“, те атакуват властта заради провала в здравеопазването, администрацията, специално заради деформациите и корупцията в обществените поръчки, доказват деформациите и злоупотребите в изпълнението на програмите за саниране. Отделна голяма тема е контрабандата и свързаност с държавните системи за информация и „пробитите, според формулировките в мотивите за вота, приходни агенции, митниците, контрола на акцизите и др.

От ГЕРБ окачествяват мотивите на БСП като несъстоятелни, имащи за цел да дестабилизират управлението, при това във времето, когато България е поела председателството на Съвета на ЕС.

Председателят на групата на ГЕРБ в парламента Цветан Цветанов заяви по повод на атаката на Корнелия Нинова срещу правителството: “ Надявам се, че в обсъжданията за вота на недоверие, ще успеем да изчистим всички спекулации, които се нанасят като лош имидж върху държавата“.

БСП внесе самостоятелно вота на недоверие, след като ДПС дадоха заден ход за внасяне на общ вот срещу сегашния кабинет на Бойко Борисов. Говорителите на движението дадоха да се разбере, че те също са срещу начина на управление на държавата, но техните мотиви са заради отказа и неспособността на властта да направи важните за държавата реформи. Като основна причина за това от ДПС посочват различията в програмите, политиките и интересите на коалиционните партньори ГЕРБ и ОП (Симеонов, Сидеров, Каракачанов), които блокират възможността за работещи и резултатни държавни реформи и политики.

Съответно на правилника на Народното събрание самото гласуване на вота на недоверие става не по-рано от 24 часа след приключването на разискванията в пленарната зала.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!