Социалната мрежа „Фейсбук” (Facebook) ще продължи да събира информация не само от потребителите си, но и от хора, които нямат регистрация в платформата, но поне веднъж са ползвали услугите и приложенията на Фейсбук, включително и whatsapp.

Информацията съобщи пресслужбана на Европейския парламент, след като ръководителите на „Фейсбук” отговориха на 18 въпроса на евродепутатите.

Създателят на социалната мрежа Марк Зукърбърг се яви пред Европейския Парламент (ЕП) във вторник, за да бъде разпитан по въпроси, свързани с фалшивите новини, сигурността на потребителските лични данни в социалната мрежа и злоупотребите на „Кеймбридж Аналитика“.

Изслушването продължи час и половина, като евродепутатите първо трябваше да зададат всичките си въпроси към Зукърбърг, на които в последствие той да отговори.

Младият милиардер обеща, че евродепутатите ще получат писмени отговори на въпросите, на които той не е успял да отговори на изслушването.

Препитването на Зукърбърг в Европейския парламент се наложи заради скандала с „Кеймбридж Аналитика“ – компанията, работила по предизборната кампания на американския президент Доналд Тръмп – за нелегалното източване на данните на над 87 млн. потребители.

Според данни на ЕП, почти 3 млн. от засегнатите са европейски граждани. Зукербърг обаче потвърди, че Фейсбук ще се съобразява напълно с новия регламент за защита на личните данни в Европа (GDPR), които влизат в сила на 25 май.

Свързана новина:

Зукърбърг пред ЕП: Не направихме достатъчно за защита на данните

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!