Марк Зукърбърг
на снимката: основателят на "Фейсбук" Марк Зукърбърг

По време на изслушването си в Европейския парламент създателят и собственик на „Фейсбук“ Марк Зукърбърг се извини на европейските депутати за това, че не е направил достатъчно, за да защити данните на потребителите на социалната мрежа, предаде Си Би Ес.

В изявлението си той каза: „Ние не направихме достатъчно, за да предотвратим инструментите, които ние предлагаме, да бъдат използвани, за да вредят. Това се отнася и за фалшивите новини, външната намеса в изборите и използването на информацията на потребителите“.

Зукърбърг призна, че компанията му не е имала напълно задълбочена представа за отговорността, която носи. Той определи това като грешка и помоли за извинение.

Пред Европейския парламент създателят и изпълнителен директор на „Фейсбук“ разкри, че има подозрения за събиране на потребителски данни от страна на 200 приложения в платформата му. Той също заяви, че компанията му инвестира в проучването на хиляди приложения от началото на скандала с „Кеймбридж аналитика“.

„От всички изследвания, които правим и в други сфери, аз очаквам, че увеличеното инвестиране в безопасността и сигурността ще бъде това, което ще бъде с най-голяма рентабилност. Но нека да бъдем ясни: Безопасността на хората винаги ще бъде по-важна от това да увеличим приходите си“, зарече се Зукърбърг.

Създателят на „Фейсбук“ се опита да увери европейските депутати, че платформата работи за премахването на вредното съдържание в нея, предаде Си Ен Ен.

„Става въпрос за реч на омразата, терор, насилие, тормоз. Цялото това съдържание няма място при нас“, заяви Марк Зукърбърг.

Той допълни, че компанията му има още работа по правилата за използване, както и за развиването на изкуствения интелект в платформата. Именно изкуственият интелект засича 99% от съдържанието на „Ал Кайда“ и „Ислямска Държава“ в Ирак и Сирия, заяви Зукърбърг. Той призна, че въпреки всички усилия платформата никога няма да е перфектна в това отношение.

Изпълнителният директор на „Фейсбук“ каза, че ще наеме до края на годината 20 000 души, които да работят по сигурността и безопасността в платформата.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!