Европейски парламент, ЕП, среща на върха
Европейският парламент

Европейският парламент осъди сецесионизма на сръбския член на председателството на БиХ Милорад Додик и призова Европейския съвет да наложи санкции на лидера на Съюза на независимите социалдемократи и неговите сътрудници.

„Съветът е призован да наложи санкции на Милорад Додик и неговите съюзници за неговите корупционни дейности, продължаващата дестабилизация на страната и подкопаването на суверенитета и териториалната цялост на Босна и Херцеговина“, се допълва в годишния доклад на екипа по външни работи на Европейския парламент, цитиран от „Кликс“.

За документа гласуваха 504 депутати срещу 93, а 72 се въздържаха.

Той остро осъжда „противоконституционните сецесионистки мерки на властите на Република Сръбска“, които имат за цел да създадат паралелни институции в областта на медицината и медицинските продукти, правосъдието, отбраната, сигурността и данъчното облагане. По този начин, пише в документа, те подкопават държавните структури на Босна и Херцеговина, създавайки екзистенциална заплаха за нейното единство и териториална цялост. Осъжда се и „вредната роля на регионалните участници и външната намеса на Русия“.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук