Милорад Додик
На снимката: Милорад Додик

Прокуратурата на Босна и Херцеговина разследва 13 души по подозрение в извършване на престъпление за неспазване на конституционните правила на БиХ, а първият заподозрян в сваляне на държавата е лидерът на Съюза на независимите социалдемократи (СНСД) и сръбският член на президентството на БиХ Милорад Додик.

Босненският всекидневник „Аваз“ цитира неназовани източници, според които Додик е заподозрян в извършване на престъплението „сдружаване с цел извършване на престъпления“ във връзка с казуса „атакуване на конституционните правила“ и „незаконно формиране на армия“.

Освен Додик, в списъка на заподозрените са още президентът на РС Желка Цвиянович, премиерът Радомир Вишкович и председателят на Народното събрание на Република Сръбска (НСРС) Неделко Чубрилович. Под подозрение са и председателите на клубовете на депутатите от НАРС Петър Гокич, Ненад Стевандич, Драган Чавич, Дарко Баняц, Игор Жунич, Далибор Стевич, Споменка Стеванович, Маринко Драгишич.

Позовавайки се на заповедта за провеждане на разследване, „Аваз“ пише, че тази група, ръководена от Додик в средата на тази година, е участвала в подготовката на набор от закони в областта на отбраната, правосъдието, сигурността и косвеното данъчно облагане, които обезсилват приетите в парламента на БиХ закони.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук