Кристиан Шмид
На снимката: Кристиан Шмид

Върховният представител за Босна и Херцеговина Кристиан Шмид каза, че членът на президентството на БиХ Милорад Додик е „прекрачил границата на риторичното запалване на огъня, анулирайки решенията на върховния представител и не признавайки Конституционния съд на БиХ“.

В интервю за „Зюдойче Цайтунг“, Кристиан Шмид подчерта, че неговото задължение е да осигури гражданското прилагане на Дейтънското споразумение, както е посочено в приложение 10.

„Моята задача е да променя това с натиск и посока. Ако тази политика не доведе до промяна, международната общност трябва да действа, преди БиХ да се разпадне“, каза Шмид.

Той добави, че разполага с правомощия в Бон, които включват отстраняването на политици, нарушаващи Дейтънското споразумение, но подчерта, че „не трябва да изстрелваме най-смъртоносното оръдие, докато има други средства“.

Шмид също така оцени, че е „погрешно да се смята, че нищо не става на Западните Балкани без експлозии и дим“.

Попитан дали ЕС сгреши, че не налага санкции на Додик като Съединените щати, Шмид каза, че е щастлив, че бившият германски външен министър Хайко Маас е инициирал дебата и че Аналена Бербок го е продължила.

„Има и други членки на ЕС, които подкрепят това. Аз съм оптимист, че ЕС ще намери начини да повлияе на Додик,“ каза Шмид.

Той каза още, че Съветът за прилагане на мира е потвърдил по-рано този месец, че всяко нарушаване на Дейтънското споразумение ще има последствия, но преговорите с Додик все още продължават.

„Знам, че Додик има спешна нужда от пари. Успешно си сътруднича с МВФ, Световната банка и ЕБВР, за да може Додик да получава пари само при строги условия“, каза Шмит.

Преди дни стана ясно, че Унгария ще наложи вето на евентуално предложение за санкции срещу сръбския член на Президиума на Босна и Херцеговина Милорад Додик. Затова предупреди първият дипломат на Будапеща Петер Сиярто чрез пост в социалната мрежа „Фейсбук“.

„ЕС може да наложи санкции на когото и да било само с единодушно решение на страните членки и е ясно само, че Унгария няма да подкрепи каквито и да било санкции срещу лидера на босненския сърбин Милорад Додик. Ако има такова предложение, ще наложим вето“, пише той.

Според британския вестник The Times Додик тласка сърбите в Босна и Херцеговина към нова война.

Миналата седмица, след гласуване в парламента на Република Сръбска, той обяви, че РС ще започне да се оттегля от ключови босненски институции, включително армията, което постави началото на най-голямата криза за страната от 90-те години на миналия век.

Припомняме, че още през 2017 г. санкциите, които Америка предложи срещу Додик, не бяха подкрепени от нито една страна от ЕС. Въпреки че бяха на основание на указ, който позволява да се въвеждат такива срещу лица и организации, които подкопават Дейтънското споразумение от 1995 година.

Дейтънското споразумение раздели Босна на две полуавтономни единици – Федерация на Босна и Херцеговина и Република Сръбска, и създаде една от най-сложните и децентрализирани системи на управление.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук