Иван Гешев
На снимката: Иван Гешев

През септември главният прокурор се изнесе от “Бояна”, после започна да се появява без традиционния каскет, а през декември прокуратурата най-сетне видя пачките с по 500 евро и златните кюлчета в спалнята на Бойко Борисов. Какво се случва с обвинител №1 Иван Гешев, чийто мандат изтича чак след 5 години – през декември 2026?

Началото на края

На пръв поглед нищо не може да му попречи да изкара мандата си докрай. Така безоблачно изглеждаха нещата миналото лято в началото на протестите, започнали след акцията на прокуратурата в президентството. Година и половина по-късно политическите реалности са други. Президентът Румен Радев, който тогава призова “да изхвърлим мафията от изпълнителната власт и от прокуратурата, която мафията използва по най-безпардонен начин за свой щит и за политически репресии”, спечели втори 5-годишен мандат. Онези, които тогава бяха на площада, вече са в изпълнителната власт – и продължават да искат оставката на Иван Гешев. А хората, които си избираха главните прокурори, гарантирайки си щит срещу разследвания и наказателен отряд срещу политически и бизнес конкуренти, са днес парламентарна опозиция.

Служебното правителство държа на фокус фигурата на главния прокурор. Правосъдният министър проф. Янаки Стоилов предложи на ВСС да открие процедура за предсрочно освобождаване, основана на доклад на министъра на вътрешните работи за действия и бездействия на главния прокурор, с които е уронил престижа на съдебната власт. Както знаем, Бойко Рашков остана министър на вътрешните работи и в редовния кабинет, в който правосъден министър вече е излъчената от “Демократична България” Надежда Йорданова. Тя продължава с исканията за предсрочно освобождаване на Гешев – ще внесе във ВСС сигнал, свързан със случая “Жоси”, който, по думите ѝ, е потвърден. Според разследване на BIRD.bg през 2013 г. производителят на млечни продукти с марката “Жоси” поискал от прокурор Иван Гешев съдействие срещу съдружника си, а в замяна прехвърлил на бащата на Гешев дял във фирмата. МВР проверява този, но и други сигнали срещу главния прокурор. Пред „Нова“ Йорданова гарантира до три месеца законодателни промени, “които да създадат още условия за освобождаване на главния прокурор” и по-големи правомощия за антикорупционната комисия, която сега е “беззъба”

Този път ехото кънти

Засилва се и европейският натиск над недосегаемия главен прокурор на България. Този път върховенството на правото е не просто част от поредния мониторингов доклад на EК по Механизма за сътрудничество и проверка, който не налага санкции и е новина за три дни. Този път изискването за отчетността и механизмите за контрол на главния прокурор, както и конкретни мерки за борба срещу корупцията са обвързани с Плана за възстановяване и устойчивост – и с 6,6 милиарда евро. България ще трябва да се съобрази със забележките на Брюксел по Плана, ако иска документът да бъде одобрен, а парите – получени. В Брюксел въздухът вече е друг. По време на ерата “Меркел”, през която бяха осъществени и трите мандата на ГЕРБ и Борисов, критиките към българската прокуратура и ендемичната корупция някак глъхнеха. Политическото семейство на ЕНП пазеше своите. Но и Ангела Меркел, и Бойко Борисов вече са в историята – макар и на различни места.

Да припомним и това: наложените от Вашингтон санкции по глобалния закон “Магнитски” и очакваният втори списък с имена са камъни в градината на прокуратурата. “А вие къде бяхте?” е въпросът, който се разчита в тези действия.

Никой не иска да играе с бити карти

В кръгова отбрана, без “чадър” от управляващи и в процес на разпадане на партньори-“бухалки” като КПКОНПИ – кому е изгодна тази прокуратура? Никой не иска да играе с бити карти. Статуквото навярно е прежалило Гешев и сега сигурно извършва пребазиране. По БНР Томислав Дончев заяви, че ГЕРБ биха подкрепили реформа в прокуратурата. “Пребалансиране на правомощията на главния прокурор е необходимо”, каза той. От ДПС също вече правят жестове на добра воля към новото управление – тяхната стратегия е да не бъдат в изолация от властта. А и така ще държат под око процесите.

И ето, че Софийската градска прокуратура поиска от БНБ експертиза и информация по серийните номера на банкнотите и златните кюлчета от снимките от спалня, ползвана от Бойко Борисов като премиер. Това се случва година и половина след появата на първите снимки, чиято автентичност потвърди по-късно и самият Борисов.

Но държавното обвинение, което по-рано не видя данни за престъпление, сега върши онова, което беше длъжно да направи още когато лидерът на ГЕРБ беше премиер. Снимките, правени между 2017 и 2019 година, показват чекмедже със злато и с пачки от по 500 евро. Заради честата им употреба в корупция и пране на пари националните банки в еврозоната спряха да емитират банкноти с такъв номинал още през 2019, но те си останаха в обращение.

Пътят на тези пачки до премиерската спалня може да бъде проследен с обективна проверка – парите не миришат, но следите остават. Въпросът е как ще ги преценят прокурорите, оставени на своята съвест и на свободното си вътрешно убеждение…

Коментарът е на „Дойче Веле“. Заглавието е на редакцията.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук