ВСС освобождаване на Гешев
На снимката: Янаки Стоилов

Министерският съвет подкрепи искането на служебния министър на правосъдието Янаки Стоилов да попита Конституционния съд по темата за предсрочно освобождаване на тримата големи в съдебната власт, стана ясно след на брифинг.

Стоилов добави, че право да сезира отговорните институции има и самият той в качеството му на министър.

„Става дума за тежко нарушение или системно неизпълнение на служебните задължения, както и действия, които водят до уронване на престижа на съдебната власт. Решението на Конституционния съд има само принципно значение, тъй като то ще внесе яснота за взаимодействието и правата на министъра на правосъдието при неговата комуникация с ВСС“, уточни той.

Служебният министър увери, че искането е допустимо, тъй като до момента Конституционният съд не е давал становище по този въпрос. Той допълни, че именно тази част от Конституцията е предизвикала разногласия сред членовете на Висшия съдебен съвет, поради което и искането му за предсрочно отстраняване на Иван Гешев беше оставено без разглеждане и счетено за недопустимо на заседание на кадровиците на 22 юли.

„В противен случай, би се оказало, че ВСС е не само органът, който разполага с правомощия да прилага посочените разпоредби, но той би установил и тълкуване с официална задължителност. Конституционният съд е единственият орган, който може да дава задължително тълкуване на конституционните разпоредби. В този текст се казва, че министър на правосъдието може да иска освобождаване на съдии, прокурори и следователи. Смятаме, че тук се включва и освобождаването на лицата, които заемат висши ръководни длъжности в съдебната власт“, анализира Стоилов.

Според него подобно искане от министъра на правосъдието е в съответствие с принципите за разделение на властите и правовата държава.

„Ако се приеме обратно разбиране, ще се окаже, че само членове на ВСС могат да инициират такава процедура, а това противоречи на идеята за баланс и взаимен контрол между властите“, обясни той.

Правосъдният министър обяви, че ще сезира и Върховния административен съд по отношение на отказа на ВСС да разгледа по същество внесеното искане за освобождаване на Гешев.

„Основанието е различно и се отнася до правомощията, които министърът има съгласно Закона за съдебната власт. Ако искането бъде разгледано по същество, може да отмени отказа на ВСС и да се наложи той отново да разгледа случая“, добави още той.

Янаки Стоилов каза също, че на правителственото заседание е било взето решение и за изготвяне на пътна карта за изпълнението на осъдителните решения на Европейския съд по правата на човека, постановени срещу България.

В Плана за възстановяване и устойчивост е предложено да се предвиди отговорност на всяка една от институциите и обезщетенията да бъдат изплащани от собствения им бюджет.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук