Стефан Янев

Осезаемо е усещането, че политическите процеси не протичат по обичайната си демократична логика. Това каза в началото на редовното правителствено заседание служебният премиер Стефан Янев.

Гражданите имат право да знаят кой определя приоритетите и постовете в потенциалния нов кабинет, предложен от „Има такъв народ“, смята премиерът.

„Трябва да разберат и логиката, как се провеждат политическите консултации, и как те ще доведат до формирането на работещо парламентарно мнозинство“, коментира Янев.

Според него връзката между партиите и избирателите е изключително важна. Тя трябва да е ясна и ефективна. В противен случай – политиците ще бъдат наказани от българите на следващи избори. Янев призова за последователност в политическото говорене.

Подготвя се работна група, която да изработи нов Закон за управление на кризи

Стефан Янев съобщи още, че предлага сформирането на междуведомствена работна група под ръководството на вицепремиера по вътрешен ред и сигурност Бойко Рашков, която да изработи нов Закон за управление на кризи.

„В началото на юли проведохме извънредно заседание на Съвета по сигурност, на което констатирахме редица дефицити в съществуващата уредба и начина на процедиране и управление на този съвет. В тази връзка с моя заповед назначихме две работни групи, които подготвиха анализи. Един от тези анализи на една от работните групи, председателствана от председателя на ДАНС, е на досега съществуващата нормативна уредба и предложение за изменения в нея“, заяви Янев. Той обяви, че днес ще предложат на вниманието на Министерския съвет именно този анализ за вземане на решение за по-нататъшни стъпки.

„Днешната ни задача е да приемем този анализ, предложените промени в него относно съществуващите закони или по-конкретно в Закона за функциониране на системата за национална сигурност“, обясни той и добави, че до края на седмицата ще бъдат публикувани за обществено обсъждане.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!