Матеуш Моравецки
на снимката: премиерът на Полша Матеуш Моравецки

Полският министър-председател Матеуш Моравецки разкритикува решението на ЕС да обяви правни действия срещу Полша за „пренебрегване на правото на Европейския съюз и подкопаване на независимостта на националната съдебна система“.

В изказване, излъчено по националната телевизия, Моравецки заяви, че правните действия показват, че „тенденцията за бюрократичен централизъм за съжаление напредва в Брюксел, но тя трябва да бъде спряна“.

По-рано днес Европейският съюз обяви, че започва съдебни действия срещу Полша заради неспазване правото на ЕС и подкопаване на независимостта на националната съдебна система.

Комисарят на ЕС по въпросите на икономиката Паоло Джентилони заяви, че процедурата срещу Полша е заради нарушаване върховенството на правото на ЕС и заради решението, че някои членове от договорите на ЕС са несъвместими с полското законодателство.

Заместник-министърът на правосъдието на Полша Себастиан Калета отвърна на удара, като нарече изявлението на ЕС „атака срещу полската конституция и нашия суверенитет“.

Европейската комисия е обезпокоена и от полски закон от 2019 г., който не позволява на полските съдилища да прилагат правото на ЕС в определени области и да сезират Съда на ЕС по правни въпроси.

В изявлението си Джентилони каза, че полските действия „нарушават общите принципи на автономия, върховенство, ефективност и еднакво прилагане на правото на Съюза и задължителните решения на Съда на ЕС“.

Европейската комисия, смята, че полският Конституционен съд „вече не отговаря на изискванията за независим и безпристрастен съд, създаден със закон, както се изисква“ от Договора за ЕС.

Полша имаше на разположение два месеца да отговори на официалното писмо, в което се излагат основанията за процедурата за нарушение.

В случай че не получи задоволителен отговор, въпросът може да бъде отнесен до Съда на Европейските общности.

Въпреки че няма възможност Полша да бъде изгонена от ЕС заради неспазване на законите на блока, тя може да плаща ежедневни глоби за това нарушение.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук