Велизар Шаламанов
на снимката: Велизар Шаламанов, военен експерт

Не може министърът на отбраната да изразява лично мнение за НАТО във Фейсбук. Относно предложението за разполагане на бази у нас – става дума за консултации, инициирани по съюзното командване по операциите. Те са на основата на плановете, които са разработвани с участието на България от военните и политическите органи. Това коментира бившият министър на отбраната Велизар Шаламанов специално за ДЕБАТИ.БГ

Това е нормален процес на консултации, в който всяка страна изказва своето мнение и решението може да бъде взето само с консенсус по предложение на командващия операциите. Тези консултации са при закрити врати и са важни за изграждането на консенсус в НАТО. Решението е на всички страни-членки с консенсус.

Той акцентира, че това е част от планирането на мерки по гарантиране на сигурността на страните от НАТО и разкритикува излишната публичност по темата.

За мен не е нормално по време на такъв тип консултации министърът на отбраната да изразява лично мнение. България участва със своето правителство и със съответните механизми за взимане на решения. Затова всякакъв вид медийна активност особено пък в социалните мрежи, едва ли е най-подходящият начин за постигане на успех в такива консултации. По-скоро би навредило.

Мнението на експерта е, че това се прави, защото все още не е намерена най-добрата форма за работа по проблеми, свързани със сигурността в настоящата коалиция, където една част от хората нямат опит в тази сфера.

Трябва ли спешно да бъдат поръчани останалите американски изтребители; как трябва да се подготви българската армия в контекста на напрежението от Изток; нужно ли е да се инвестира в ракетни комплекси; успя ли българската армия да се модернизира – не само технически, но и морално – четете ТУК цялото интервю.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук