Днес в Страсбург започва пленарната сесия на Европейския парламент. Основни теми ще бъдат бъдещият бюджет на Европейския съюз и въпросът за върховенство на закона в Румъния.

Във вторник германският канцлер Ангела Меркел ще представи пред евродепутатите визията си за бъдещето на Евросъюза, в първо публично участие след като обяви намерението си да се оттегли от политиката.

Месец и половина преди първото европредседателство на Букурещ, Европейският парламент ще излезе с позиция по последните съдебни реформи в Румъния, които предизвикаха масови протести в северната ни съседка.

През октомври в дебата за върховенството на закона в северната ни съседка се включи румънският премиер Виорика Дънчила, а резолюцията с изводите ще бъде гласувана утре.

ЕП ще гласува в сряда дали да бъде създаден постоянен механизъм за принципите на правовата държава, който да оценява дали демокрацията и върховенството на закона се спазват от всички държави членки.

Това решение на евродепутатите ще бъде в контекста оповестяването утре от ЕК на мониторинговите доклади за напредъка на България и Румъния по механизма за сътрудничество и проверка.

Очаква се в сряда европейските депутати да гласуват преговорната позиция за следващия дългосрочен бюджет.

Очаква се за бъдещата Многогодишна финансова рамка за периода 2021-2027 парламентът да настоява за повече пари за младите, за научните изследвания, за растежа и заетостта, както и за борбата с климатичните промени.

Един от сериозните въпроси остава как новите предизвикателства като миграцията, отбраната и сигурността трябва да получат достатъчно финансиране, без да намаляват парите за селскостопанска и кохезионна политика, а уравнението става по-сложно заради Брекзит и факта, че съюзът ще остане без един от големите си нетни платци на средства към бюджета на ЕС.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук