Европейски парламент

Депутатите от Европейския парламент приеха днес резолюция, в която се призовават държавите-членки да заемат активна позиция по отношение арестите на Алексей Навални, съобщи пресслужбата на ЕП.

В документа, приет с 581 гласа „за“, 50 „против“ и 44 „въздържал се“, се настоява да бъдат въведени санкции за „физически и юридически лица“, участвали в решението за задържане и лишаване от свобода на Навални.

Резолюцията е подкрепена от българските евродепутати от ГЕРБ – Асим Адемов, Александър Йорданов, Андрей Ковачев, Ева Мейдел, Емил Радев и Андрей Новаков, от ДПС – Атидже Алиева – Вели, Илхан Кючюк, Искра Михайлова, и от „Демократична България“ – Радан Кънев.

Представителите на БСП и ВМРО пропуснаха гласуването

Евродепутатите от БСП и ВМРО не са се регистрирали за това гласуване. Само минута по-късно обаче те участват в следващите гласувания. Това са Ангел Джамбазки и Андрей Слабаков от ВМРО, както и Сергей Станишев, Иво Христов, Петър Витанов, Цветелина Пенкова и Елена Йончева от БСП, съобщи „Свободно Европа“.

Санкции и преразглеждане на сътрудничество

Евродепутатите предлагат да бъдат наложени санкции срещу руски олигарси, свързани с режима, членове от обкръжението на президента Путин и медийни пропагандатори, които притежават активи в ЕС и се ползват със свобода на пътуване до държави членки. Допълнителните ограничителни мерки могат да бъдат предприети съгласно новия глобален режим на ЕС за санкции в областта на правата на човека

Евродепутатите подчертават нуждата от критичен преглед на сътрудничеството с Русия в различни външнополитически платформи и по проекти като “Северен поток 2”. Те призовават ЕС незабавно да спре завършването на спорния газопровод. Членовете на ЕП подчертават, че ЕС вече не трябва да бъде гостоприемно място за „руско богатство“ с неясен произход.

С оглед началото на работата на новата администрация във Вашингтон, Европейският парламент подчертава, че ЕС трябва да използва този импулс, за да укрепи трансатлантическото единство в защитата на демокрацията и основните ценности срещу авторитарните режими.

В заключение резолюцията изисква незабавното и безусловно освобождаване на Алексей Навални и на всички други лица, задържани във връзка с неговото завръщане в Русия, независимо дали са журналисти, членове на екипа му или граждани, които го подкрепя.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!