Европейски парламент резолюция ЕК

Днес евродепутатите гласуваха предложение за завеждане на дело срещу Европейската комисия (ЕК), предава Ройтерс. Причината – липсата на санкции за страните с проблеми с върховенството на правото.

Така с 306 гласа „за“, 150 „против“ и 28 „въздържал се“ Европейският парламент прие резолюция за завеждането на дело в Съда на ЕС срещу ЕК. Целта е прилагането на регламента за обвързване на европейското финансиране с върховенството на правото.

До дело може да не се стигне, ако в рамките на две седмици ЕК предприеме действия за задействането на този механизъм. Това означава, че страни, в които има проблеми със независимостта на съдебната власт и корупцията, няма да получават средства от ЕС.

„Ние предприемаме действия срещу Комисията, за да ги накараме да си свършат работата и да защитят правата на европейските граждани“, заяви евродепутатът от Зелените Тери Рейнтке в изявление.

Днешната резолюция идва, след като вчера върховенството на правото и казусът ‘Полша’ влязоха в Европейския парламент. Именно този дебат в ЕП се превърна в лакмус за отношението на ЕС към държави, критикувани заради върховенството на закона, корупцията и независимостта на съдебната власт.

Ако регламентът бъде задействан, то първите потърпевши ще бъдат Полша и Унгария. И двете страни-членки от години са обект на критики от ЕС заради нарушаването на върховенството на правото. Проблемът сега е особено сериозен, особено на фона на предстоящото отпускане на средствата по плановете за възстановяване и устойчивост, защото до правителствата във Варшава и Будапеща може да не стигне и нито едно евро.

Такава държава обаче е и България, която от години е критикувана заради проблемите със съдебната система и корупцията. Това означава, че ако регламентът бъде приет, то няма да е изключено и България да остане без онези над 12,9 млрд. лв., заложени в нашия План за възстановяване и устойчивост.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!