Урсула фон дер Лайен, европейската комисия

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви пред държавите-членки, че те са „твърде зависими от газа“ в условията на продължаваща енергийна криза, при която цените на газа се покачиха до рекордно високи нива.

Урсула фон дер Лайен призова страните от ЕС да намалят зависимостта си от природния газ и подчерта необходимостта от „зелена сделка“, информира Евронюз.

„Бързото преминаване към чиста енергия ще превърне блока в по-независим глобален играч. Днес Европа е твърде зависима от газа и от вноса на газ. Отговорът е свързан с диверсификацията на доставчиците ни… и, което е от решаващо значение, с ускоряването на прехода към чиста енергия“, заяви фон дер Лайен.

Фон дер Лайен призова ЕС да ускори прехода към чиста енергия от вятъра и слънцето, която може да се произвежда в страните и в крайна сметка ще бъде много по-евтина от вносните изкопаеми горива.

Неотдавнашният скок на цените на газа засегна най-уязвимите в ЕС и Фон дер Лайен отново призова държавите-членки да адаптират данъците и таксите върху енергията, за да защитят най-бедните граждани.

„Преходът към чиста енергия е жизненоважен не само за нашата планета. Той е от решаващо значение и за нашата икономика и за устойчивостта на цените на енергията“, каза тя.

Зелената сделка на Европейската комисия има за цел да намали емисиите на парникови газове с 55% до 2030 г. и да направи блока въглеродно неутрален до 2050г.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук