газопровод цената Великобритания газ криза

Цените на нефта надхвърлиха сумата от 80 долара за барел, което е най-високият показател за последните три години. Търговците очакват, че рекордно високите цени на газа ще се отразят върху потреблението на останалите видове горива, особено в областта на генерирането на електроенергия. Това вече се случва и по информация на Международната агенция за енергетика (МАЕ). През следващата половин година може да доведе до увеличено потребление на нефт с около 500 000 барела на ден.

„Острият недостиг от доставки на природен газ, втечнен газ и въглища, предизвикан от възстановяването на световната икономика, доведе до стремителен ръст на цените на енергоносителите и доведе до масов преход към нефтопродукти. Предварителните данни за август вече показват, че в различни държави, включително Китай, има необичайно за сезона високо търсене на нефтени горива, нефт и средни дестилати за електроцентрали”, съобщи МАЕ.

Този нов анализ на МАЕ, който дава насоки относно енергийната политика на индустриално развитите страни, показва как сериозният недостиг на природен газ се отразява негативно върху други пазари и икономиката като цяло. Тази газова криза задълбочава настоящият дефицит от нефтени доставки и потенциално може да провали плана на ОПЕК за постепенно възстановяване на добива. Газовата криза подкопава енергоемките индустрии и заплашва да забави растежа на БВП и да увеличи инфлацията.

Тази сутрин нефтът от марка Брент се увеличи с 0,9% и достигна нива от 83,95 долара за барел, като от началото на седмицата цената му се увеличи с 2%.

Преминаването от природен газ към нефт изостря глобалния недостиг на петрол

МАЕ повиши с 300 000 барела на ден прогнозата си за ръст на търсенето през тази година до 5,5 милиона барела на ден. Агенцията повиши леко и прогнозата си за 2022 г. до 3,3 милиона барела на ден. МАЕ смята, че въздействието на прехода от газ към нефт ще се почувства най-остро през това и следващото тримесечие.

Газовата криза носи не много положителни последици за потреблението на нефт. Повишените прогнози на МАЕ за търсенето на нефт бяха смекчени от понижението на прогнозите за БВП, свързан основно с проблемите във веригите за доставки и ръста на цените на електроенергията.

Рязкото покачване на цените обхвана цялата световна енергийна верига, посочва агенцията. Повишаването на цените на енергията допринася за увеличаване на инфлационния натиск, който заедно с прекъсвания на електрозахранването може да доведе до намаляване на производствената активност и забавяне на темповете на икономическо възстановяване

МАЕ отбелязва, че ОПЕК и нейните съюзници се придържат към плана си за увеличаване на добива с 400 000 барела на ден, въпреки молбите на големите държави-потребители за по-съществено увеличение.

ОПЕК+ не проявява признаци на готовност да отстъпи от плановете си

Министърът на енергетиката на Саудитска Арабия принц Абдулазиз бин Салман отново декларира своя ангажимент за постепенно и поетапно увеличаване на производството. Според него, кризата, обхванала останалите енергийни пазари, показва колко добра работа е свършила групата по въпроса за регулирането на добива на нефт.

От септември до края на годината световното производство на нефт ще се увеличи с около 2,7 милиона барела на ден, тъй като ОПЕК + продължава да премахва ограниченията и производството в Съединените щати постепенно се възстановява от щетите, причинени от урагана Айда. Но дори да се вземат предвид тези допълнителни обеми, според МАЕ, до края на тази година на пазара все още ще има дефицит на предлагане от около 700 хиляди барела на ден, а излишъкът от нефт на пазара ще се възстанови едва в началото от 2022 г.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!