Начало Новина Страните от ОПЕК+ се споразумяха да увеличат добива на петрол от август

Страните от ОПЕК+ се споразумяха да увеличат добива на петрол от август

ОПЕК

Страните от групата ОПЕК+ се споразумяха днес да увеличат от август месец добива на петрол. По този начин ще се допринесе за намаляване на цените на петрола в момент, когато световната икономика продължава да е в процес на възстановяване от коронавирусната пандемия, предаде Ройтерс.

Групата, която включва страните от ОПЕК и партньори като Русия, миналата година намали производството на петрол с рекордните десет милиона барела на ден на фона на провокирания от пандемията спад на търсенето на черното злато и рязкото падане на цените. Впоследствие групата започна постепенно да увеличава добива.

От август до декември тази година групата ще увеличи производството на петрол с два милиона барела на ден.

В началото на месеца групата не успя да постигне споразумение заради искането на Обединените арабски емирства да им бъде разрешено да повишат своя добив. Съгласно днешното споразумение пет държави също ще могат да увеличат собственото си производство – най-много ОАЕ и Саудитска Арабия и в по-малка степен Ирак, Кувейт и Русия.

Световният петролен пазар, разтърсен в началото на пандемията миналата година, постепенно се възстановява. В петък лондонският сорт Брент от Северно море се търгуваше за около 73 долара за барел.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук