Итуменът на Бачковския и Троянския манастир
Игуменът на Бачковския и Троянския манастир

Величкият епископ Сионий е едновременно игумен на Бачковския и Троянския манастир, което е прецедент за българската църква. Наричат го Съзидателя, тъй като непрекъснато се грижи за обновяването на манастирите, за които отговаря.

Епископ Сионий, днес празнуваме един от най-големите християнски празници – Богоявление. Как ще бъде отбелязан в Бачковския манастир?

Ще бъде отслужена света божествена литургия, а след нея братята монаси заедно с християните, дошли да се черкуват, ще отидат до водоизточника пред манастира. Там ще бъде хвърлен кръстът и ще се извърши Богоявленският водосвет.

Богоявление е третият по величина празник за църквата след Великден и Рождество Христово и трябва да го отбележим по подобаващ духовен начин – да участваме в молитвени богослужения, да проявим милосърдие към страдащите и бедните.

За времето, откакто управлявате двата манастира, в тях бяха извършени мащабни ремонти. Какво се направи последната година?

В Бачковския манастир се реставрираха иконостасът и стенописите. Работата по иконостаса продължи 3 г., а по фреските – 6 г. Изографиса се и трапезарията в светата обител. Открихме православна книжарница. Причината е, че има голям интерес към религиозната литература. Това е нова тенденция, която свидетелства за желанието на хората все повече да се ограмотяват богословски и да вървят в пътя на вярата и Бога. Такава книжарница предстои да отворим и в Троянския манастир. Там реставрирахме храма и историческото Антимово крило. Доизгради се музейната част.

В Бачковския манастир беше увеличена музейната площ. Отделено е пространство за икони, изложени са над 80. Най-старите са от 14 век.

В музеите на двата манастира се пазят много църковни артефакти. Кои са най-ценните?

В Бачковския манастир се съхраняват над 2000 реликви, събирани с векове. Най-ценната е чудотворната икона на Богородица. Тя е велика светиня не само за манастира, а за цяла България. Рисувана е около 11 в. Според преданието е подарена от византийския император Алексий Комнин, първия ктитор на манастира, на неговите основатели – братята Бакуриани. Двамата грузински князе са били на служба при Комнин. А за чудотворната икона в Бачково се предполага, че е копие на Влахернската, която е една от основните икони на Константинопол и символ на държавната власт. По тази причина се смята, че Алексий Комнин я е дарил. Той е построил и втората по значение църква в Бачковския манастир – „Свети Архангели“, намираща се пред входа на централния храм. Под „Св. Архангели“ през 14 в. е препогребан патриарх Евтимий. Това е изключително историческо място с огромно значение.

В Троянския манастир се пазят около 500 артефакти. Повечето са от Възраждането до наши дни, тъй като средновековеният манастир е бил унищожен при турското нашествие за разлика от Бачковския, който е продължил съществуването. Затова и в него се съхраняват по-стари образци църковна утвар.

Какви възстановителни работи предстоят тази година?

Продължаваме с ремонта на сградите и параклисите около Бачковския манастир. За Троянския се надявам да започнем възстановяването на скита на свети Йоан Предтеча. Той се намира над обителта, има църква и постройки. Реално това си е един малък манастир. Някога там са живели монаси, които са обичали уединението. Скитът е свързан с покойния патриарх Максим, често го е посещавал.

Иконата на Божията майка от Бачковския манастир е прочута в цял свят. На какво се дължи славата й?

Всеки ден вярващи разказват за желания, които са им се сбъднали след молитва пред иконата на Богородица в Бачковския манастир. Многобройни са изцеленията от тежки болести. Чудесата са по Божия милост и винаги имат голямо значение за хората. Не само се увеличава вярата им, но и самите те стават по-добри.

Във времена на изпитания българинът винаги е търсел опора в църквата. Така ли е и сега?

Българите все повече и повече се обръщат към църквата и богословието. И това е радостно и обнадеждаващо. Защото е жива благодатната връзка между земната и небесната църква.

Още актуални интервюта – четете тук

 

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук