Ердоган
На снимката: Реджеп Тайип Ердоган

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че Турция и Сирия могат да започнат процес на помирение по модела, следван в отношенията с Египет, предаде турската частна телевизия НТВ.

Ердоган отбеляза, че турско-египетският процес е започнал след срещата му с президента на Египет Абдел Фатах ас Сиси покрай Световното първенство по футбол в Катар и изрази желание той да бъде продължен на министерско равнище.

„В по-нататъшния процес, така, както нещата се наместиха с Египет, по същия начин въпросът може да бъде уреден и със Сирия. В политиката няма (място за) сърдене“, каза Ердоган на среща с младежи по време на партийно събитие в град Кония.

Турският лидер посочи, че срещата му с Ас Сиси в Катар е продължила между половин час и 45 минути и двамата са обсъдили двустранните отношения, предаде БТА.

„Сега нашите министри на по-ниско ниво трябва да започнат посещения, а след това да разширим и да развием своите срещи, като се съсредоточим върху това да премахнем тази неприязън и обида между вас (Египет) и Турция“, е казал по собствените му думи Ердоган на Ас Сиси. „Казахме, че не бива да има такъв проблем между Турция и Египет в Средиземно море“, посочи още той.

„Сега процесът (с Кайро) е започнал, процес, който ще продължи с нашите министри. Тогава ще се обединим в Средиземноморието, защото връзките между народите на Египет и Турция са много различни, не бива да губим тази сила в полза на други. Гърция не може да достигне това положение. Затова вярвам, че ще има добро развитие“, подчерта президентът на Турция.

На 20 ноември турското министерство на отбраната публикува в Twitter кадри, придружени с думите: „Гнездата на терористите се унищожават с точкови удари!“, след като Турция започна въздушни удари над северните райони на Сирия и Ирак, съобщи турското министерство на отбраната в неделя. Ударите са насочени срещу кюрдски групировки, които Анкара смята за отговорни за бомбения атентат в Истанбул. Вижте още. 

Още международни новини – четете тук.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук