Председателят на БСП Корнелия Нинова призова бившите членове на партията да се върнат в БСП, след като стана ясно, че президентът в периода 2002 – 2012 г Георги Първанов е обявил събиране за ново ляво обединение. Това посочи тя на изявление от централата на БСП днес.

Поканени от Първанов за участие в обединението са АБВ – Румен Петков, „Изправи се, България” – Мая Манолова, „Движение 21″ – Татяна Дончева, „Българска прогресивна линия” – Красимир Янков, „Нормална държава” на Георги Кадиев и „Мир” на Симеон Славчев, каза още Нинова.

„Виждаме, че председателите на тези формации са бивши членове на нашата партия. Важно е това обединение около какво ще се случва, какви идеи има. Всички тези наши бивши другари са напуснали партията преди нашето ръководство”, уточни Нинова.

„Положихме усилия да ги върнем към общата лява политика. С АБВ бяхме в коалиция и имаха свой депутат в миналия парламент. С Татяна Дончева направихме опит за коалиция, докато не стигнахме до нейното условие да променим името на партията на БСП – Движение 21. За Мая Манолова работихме за кмет. Тя ни напусна, след като не спечели изборите. Георги Кадиев беше наш депутат в миналия парламент“, каза още лидерът на левицата.

„Отсега виждаме противоречиви послания. Г-н Първанов казва, че трябвало обединение за промяна и нови лица под формата на лява коалиция. Татяна Дончева го оборва и казва: „Не коалиция, а единен субект“. Костадин Паскалев казва, че кани БСП в новото ляво обединение, Дончева го оборва и казва, че са алтернатива на БСП. Паскалев казва ръководството на БСП да си изпълни задълженията и да говори за ляво обединение. Дончева призовава за смяна на ръководството и тогава да се говори за нови разговори“, обясни още Нинова.

БСП никога не е спирала опитите да търси обединение в ляво, категорична е тя.

„Стигали сме до коалиция от 26 партии. За нас всеки опит за обединение вляво си заслужава, но е важно върху какво стъпва“, поясни лидерът на левицата.

Още вътрешнополитически новини – четете тук.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук